Vilka är byggherrens skyldigheter?

Innehållsförteckning

Vilka är byggherrens skyldigheter?

Vilka är byggherrens skyldigheter?

Vad ansvarar byggherren för? Byggherren ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan. ... Byggherren kan även ha skyldigheter enligt andra lagar, förordningar eller föreskrifter.

Kan en privatperson vara byggherre?

Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör. Både privatpersoner, företag, föreningar och offentliga institutioner kan vara byggherre.

När behövs en byggherre?

Du som bygger, river eller utför markarbeten för egen räkning är i lagens mening byggherre. Oavsett om det är du själv som bygger eller om du låter någon annan göra jobbet. Som byggherre har du det fulla ansvaret för att byggnationen uppfyller de krav som plan- och bygglagen ställer.

Vem är byggherre i ett Byggnads eller anläggningsprojekt?

Vad gör byggherren? Några av byggherrens uppgifter är att initiera projekt, att formulera krav, att organisera och leda projektgenomförande, att upphandla, planera och följa upp genomförande av bygg och anläggningsprojekt.

Vilket ansvar har en kontrollansvarig?

Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked. Den kontrollansvarige måste ha en självständig ställning.

Vem kan vara byggherre?

Byggherre i plan- och bygglagens mening, är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings-, eller markarbeten.

När behövs en kontrollplan?

För enklare byggnationer lämnar du ett förslag till kontrollplan när du ansöker om bygglov. För större och mer komplicerade byggnationer lämnas kontrollplanen in före det tekniska samrådet. Vid dessa byggnationer krävs det att du har en kontrollansvarig. Den personen är hjälper dig att upprätta kontrollplanen.

Vem är byggherre bygglov?

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings-eller markarbeten. Om du ska bygga om ditt hus så är det alltså du som är byggherre, även om du tar hjälp av ett byggföretag för att utföra själva arbetena.

Relaterade inlägg: