Vad krävs det för att bli professor?

Innehållsförteckning

Vad krävs det för att bli professor?

Vad krävs det för att bli professor?

För befordran ska sökande ha såväl förmåga att samarbeta som den förmåga och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. Därtill ska sökande, utöver forskarhandledarutbildning, ha genomgått högskolepedagogisk utbildning om minst 15 hp eller bedömas ha motsvarande kunskaper.

Vad är en biträdande lektor?

Syftet med anställningen är att ge unga forskare möjlighet under anställningsperioden att meritera sig vetenskapligt och pedagogiskt för att sedan bli prövad för en befordran till lektor. ... Anställningstiden för ett biträdande lektorat kan variera från fyra till sex år.

När får man kalla sig professor?

Gästprofessor är en akademiker som visstidsanställs vid ett universitet, men som normalt har sin tjänst vid annat lärosäte. En gästprofessor är ofta professor eller lektor vid sin ordinarie institution.

Vad är det för skillnad på docent och professor?

Docent är där den lägsta grad som har rätt att undervisa vid universitet, nedanför extraordinarie professor och ordinarie professor.

Hur länge tar det att bli professor?

Utbildningen på forskarnivå är två eller fyra år och leder till licentiat- respektive doktorsexamen. Det tar alltså minst åtta år innan den som börjar på en akademisk utbildning idag är färdig med sin doktorsexamen.

Hur blir man biträdande lektor?

Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut.

Hur mycket har en lektor i lön?

Forskarassistent/Biträdande lektor 44 760 kr. Forskare 43 024 kr. Universitetsadjunkt 41 181 kr. Universitetslektor 49 586 kr.

När kan man kalla sig akademiker?

En akademiker är i Sverige en person som har skaffat sig en högskoleutbildning, vilket man kan göra på en högskola eller på ett universitet. Akademisk nivå uppnås efter med godkända resultat genomfört utbildningsprogram med minst 180 hp, vilket motsvarar 3-års heltidsstudier.

Relaterade inlägg: