När krävs en kontrollansvarig?

Innehållsförteckning

När krävs en kontrollansvarig?

När krävs en kontrollansvarig?

Om du gör en ny- eller tillbyggnad större än 50 kvadratmeter krävs som regel en kontrollansvarig. Det kan också krävas för mindre byggnationer som rör våtrum eller innebär en större förändring i byggnadens bärande konstruktion. Kommunens bygglovsverksamhet avgör när en du behöver en kontrollansvarig.

Hur mycket tjänar en kontrollansvarig?

Rörligt pris för en certifierad kontrollansvarig enligt PBL brukar ligga mellan 700-950 kr/timme + moms.

Vad gör en kvalitetsansvarig i ett byggprojekt?

För varje byggprojekt ska det finnas en kvalitetsansvarig som ska garantera att byggherrens kontroll av projektet fungerar. Detta gäller alla byggnadsåtgärder som kräver bygg- eller rivningsanmälan. ... Den kvalitetsansvarige ska biträda byggherren, delta i byggsamråd och närvara vid kontroller och besiktningar.

Kan man vara kvalitetsansvarig?

Vem kan vara kvalitetsansvarig Det är inte helt sällan byggherren själv kan vara kvalitetsansvarig för sin egen villa. För att det ska vara lämpligt krävs att han eller hon har den kunskap som krävs för att kontrollera arbetet Men det är inte alltid det fungerar eller är bra.

När krävs en ka?

Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig, KA, för ditt projekt. Du behöver oftast inte en kontrollansvarig om du bara ska göra små ändringar av till exempel ett en- och tvåbostadshus. När du utför en åtgärd som varken kräver lov eller anmälan krävs aldrig en kontrollansvarig.

Varför behövs kontrollansvarig?

Kontrollansvarig, kontrollansvarig enligt PBL eller som många också gillar att förkorta det, KA. Krävs när du ska göra en åtgärd som kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan. Med undantag för enklare åtgärder där du som byggherre bedöms kunna uppfylla ditt ansvar utan hjälp från en kontrollansvarig.

Vad kostar en certifierad kontrollansvarig?

En fingervisning är att den kontrollansvarige kommer att kosta cirka 1—2 % av byggkostnaden, men sällan under 10 000 kr. För att få rätt pris och en bra kontrollansvarig gäller det som alltid att fråga runt, be om rekommendationer och ta in flera offerter för jämförelse.

Vad har en kontrollansvarig för uppgifter?

De formella uppgifter en kontrollansvarig har är: biträda byggherren med att upprätta kontrollplan. att se till att kontrollplaner och gällande bestämmelser och villkor följs. ... avge utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked.

Relaterade inlägg: