Vad får FN soldater göra?

Innehållsförteckning

Vad får FN soldater göra?

Vad får FN soldater göra?

Dessa militära insatser kan ha i uppgift att skydda civila i konfliktområden, upprätthålla mänskliga rättigheter eller bidra till säkerhet under återbyggnadsfasen efter en konflikt. Uppdraget kan också inkludera att FN:s solda- ter hjälper till i genomförandet av ett fredsav- tal, röjer minor eller avväpnar soldater.

Varför är Sverige i Mali?

Genom det svenska deltagandet i Minusma bidrar vi till det internationella samfundets ansträngningar för ökad säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och en långsiktigt hållbar utveckling i Mali. Minusmas huvuduppdrag är att bidra till stabilisering av landet och genomförande av fredsavtalet från 2015.

Varför skickar Sverige soldater till Mali?

Svenska Försvarsmakten bidrar till att skapa fred och säkerhet utomlands efter beslut av Sveriges riksdag och regering. Mali 06 ute på uppdrag. Sverige vill aktivt bidra till fredsbevarande insatser – inte stå bredvid och se på.

Vad kämpar FN för?

FN:s stadga anger fyra huvudmål för FN: Att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder. Att åstadkomma internationell sam verkan för att främja utveckling och mänskliga rättigheter. Att utgöra en medelpunkt för länders samverkan för att nå dessa mål.

Vad har FN gjort i Mali?

Främja mänsklig säkerhet och demokratiska maktfördelningssystem. Bistå med valobservatörer. Skydd av civilbefolkningen. Stärka rättssystem och polis genom så kallade säkerhetssektorreformer (“SSR”)

Vilka svenska förband är i Mali?

Sveriges engagemang i Mali är stort. Task Force Takuba består av 150 soldater samt helikoptrar och transportflyg. Sverige bidrar dessutom med trupp till den FN-ledda Minusma-insatsen och EU-styrkan EUTM Mali. Det svenska bidraget till Minusma består av cirka 215 soldater.

Vad gör svensk militär?

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer. Försvarsmaktens yttersta uppgift är att bevara landets frihet och skydda vår rätt att själva välja hur vi ska leva. Vi hjälper även andra nationer där det finns konflikter, bland annat för att öka Sveriges egen säkerhet.

Hur många svenska soldater har dött i Mali?

Sammanlagt har 82 stycken svenskar dött i utlandstjänst varav 17 har dött på grund av stridshandling.

Relaterade inlägg: