Vilken bilförsäkring bör man ha?

Innehållsförteckning

Vilken bilförsäkring bör man ha?

Vilken bilförsäkring bör man ha?

Enligt lag måste du alltid ha en trafikförsäkring. Om försäkringen ska täcka skador på din bil behöver du även ha en halvförsäkring eller en helförsäkring. ... Därefter kan du välja en helförsäkring om du vill ha en mer omfattande försäkring. För äldre bilar kan det räcka med en halvförsäkring.

När ska man ha helförsäkring på bilen?

Har du en bil som är nyare än tre år har den redan vagnskadeförsäkring och du behöver därför ingen helförsäkring. Efter det är helförsäkringen ett tryggare val eftersom den ger ersättning för skador på bilen även om du själv är skyldig till olyckan. För en äldre bil som är värd mindre räcker oftast halvförsäkring.

Hur vet jag vad jag har för försäkring på bilen?

Har du glömt hos vilket försäkringsbolag du tecknat din bilförsäkring, kan du se vilket bolag du har försäkringen hos på Transportstyrelsens webbplats. ... Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.

Vad ska man ha för försäkring på ny bil?

Vagnskadegarantin är en helt svensk företeelse. Om du köper en ny personbil i Sverige så behöver du bara teckna en halvförsäkring för att vara helförsäkrad. Om du köper du en ny bil utomlands och importerar den till Sverige behöver du däremot teckna en helförsäkring.

När ska man ha hel eller halvförsäkring?

Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring. Den ersätter personskador och en del sakskador. Om försäkringen ska ersätta skador på din egen bil behövs en halvförsäkring eller helförsäkring. ... Vagnskadeförsäkringen betalar skador på din egen bil till exempel vid en trafikolycka eller skadegörelse.

Är det värt med helförsäkring?

I en helförsäkring ingår en vagnskadesförsäkring som ger ersättning för skador på bilen som orsakats av till exempel en trafikolycka. Men när bilen får några år på nacken kan det vara klokt att se över i fall det lönar sig att betala för en helförsäkring, menar Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vad ingår i halvförsäkring på bil?

En halvförsäkring innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, allrisk-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En helförsäkring består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen betalar skador på din egen bil till exempel vid en trafikolycka eller skadegörelse.

Relaterade inlägg: