Hur blir man fackligt förtroendevald?

Innehållsförteckning

Hur blir man fackligt förtroendevald?

Hur blir man fackligt förtroendevald?

Är du intresserad av att bli förtroendevald ska du kontakta ditt lokala fack. Det är medlemmarna på arbetsplatsen som väljer sina representanter. Du kan bli vald till olika uppdrag, som till exempel arbetsplatsombud eller skyddsombud. Valen sker normalt på ett medlemsmöte.

Hur mycket tid får man lägga på fackligt arbete?

Maximalt 5 timmar/medlem/år eller för myndigheten gällande lokalt kollektivavtal. Högst 5 timmar per år gånger antalet fackligt anslutna medlemmar. Varje arbetstagare har rätt till högst 5 timmars betald ledighet per år för facklig information.

Vad innebär det att vara fackligt ombud kommunal?

Som arbetsplatsombud får du förtroendet av medlemmarna på din arbetsplats att vara deras fackliga ombud. Du fungerar som en länk mellan medlemmarna, arbetsgivaren och Kommunal. ... Du hjälper också till att informera om viktiga frågor från Kommunal. Du får allt stöd du behöver från din sektion eller Kommunal Direkt.

Vad är fackligt uppdrag?

Välkommen till ett fackligt uppdrag Din roll är helt enkelt att arbeta för medlemmarnas bästa och i uppdraget ingår att: Stödja och företräda medlemmar. Det kan exempelvis handla om lönerådgivning, förhandling vid förändringar på arbetsplatsen eller att bevaka anställningsvillkoren. Kommunicera och rekrytera.

Vad innebär det att vara fackligt ombud?

Som arbetsplatsombud har du möjligheten att föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du fungerar som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera ombud bland era medlemmar.

Måste man ha facklig representant?

Fackförbundet och arbetsgivaren i fråga måste också ha ett kollektivavtal. Det är fackmedlemmarna på arbetsplatsen som ska utse sina fackliga representanter. ... Fackförbundet meddelar sedan arbetsgivaren om vem som har blivit vald. En facklig representant väljs för en viss mandatperiod.

I vilka fall är arbetsgivaren skyldig att ge dig ledigt för att arbeta fackligt?

6 § Facklig förtroendeman har rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget. Ledigheten får dock icke ha större omfattning än som är skäligt med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen. Ledigheten får icke förläggas så, att den medför betydande hinder för arbetets behöriga gång.

Får man gå på fackligt möte på arbetstid?

Medlemsmöten kan inte hållas på arbetstid med stöd av lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (förtroendemannalagen), eftersom lagen endast är tillämplig på den som är facklig förtroendeman.

Relaterade inlägg: