När slutade man ha drängar?

Innehållsförteckning

När slutade man ha drängar?

När slutade man ha drängar?

Från 1800-talet och framåt växte landsbygdens befolkning kraftigt och jorden räckte inte till för alla. Det blev allt svårare för pigor och drängar att sätta eget bo och bli hemmansägare. Antalet ogifta i Sverige ökade markant under 1800-talet och många pigor kom att förbli tjänstehjon livet ut.

Vad gör pigor?

En piga är ursprungligen ett annat ord för flicka, och var i Sverige fram till ungefär 1920 en beteckning på de unga flickor och kvinnor som utförde husligt arbete i sin arbetsgivares hem eller lantbruk.

Vilka arbetsuppgifter hade unga pojkar som förr arbetade som drängar?

Drängarna arbetade i huvudsak utomhus med jordbruket, röja mark, plöja, så och skörda.

Finns piga kvar?

På landsbygden var det självklart att unga flickor började tjäna som pigor så snart de hade åldern inne. Och enligt de folkräkningar som gjorts i modern tid fanns det strax efter förra sekelskiftet 140 000 pigor i Sverige. Därefter minskade de i snabb takt.

Hur var det att vara piga?

Pigyrket bromsade på sätt och vis upp familjebildningen, berättar Lotta Visktröm. Ofta hade de inte råd att gifta sig före 27- 28 års ålder. En piga tjänade inte mycket i kontanter eftersom det mesta betalades i natura. I genomsnitt tjänade en piga på landsbygden hälften eller två tredjedelar av vad en dräng tjänade.

Hur levde pigor och drängar?

Drängarna och pigorna kunde vara barn, ungdomar som arbetade tills de fick en egen gård, och äldre människor som inte hade kunnat skaffa egen jord. På en svensk gård bodde oftast ej fler än tio personer. Det var svårt att skaffa fram mat till fler.

Vad menas med Drängar?

Dräng eller bonddräng kallar vi idag tjänstedrängarna från 1700- och 1800-talet, det vill säga gossar, ynglingar och män, gifta eller ogifta, som till skillnad från daglönare och säsongsarbetare var varaktigt anställda i jordbruket. Deras bostäder kallades drängstuga eller drängkammare.

När blev Sverige ett jordbrukssamhälle?

Under den industriella revolutionen på 1800-talet gick Sverige från att vara ett jordbrukssamhälle där de flesta arbetade i lantbruket, till ett industrisamhälle där de flesta arbetade i fabriker och med tillverkning.

Relaterade inlägg: