Vilka instanser i Sverige har ansvar för att bedriva folkhälsoarbete?

Innehållsförteckning

Vilka instanser i Sverige har ansvar för att bedriva folkhälsoarbete?

Vilka instanser i Sverige har ansvar för att bedriva folkhälsoarbete?

Folkhälsomyndighetens uppdrag. Folkhälsomyndigheten har ett nationellt ansvar för folkhälsofrågor. Vår uppgift är att främja en god och jämlik hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt verka för ett effektivt smittskydd och skydda befolkningen från olika former av hälsohot.

Vad jobbar folk med?

Cirka 70% av alla anställda arbetar i den privata sektorn. Den offentliga sektorn ägs av stat, kommuner och landsting. I den offentliga sektorn jobbar många människor inom till exempel sjukvård, utbildning, polis, social omsorg, förskola, miljöskydd, avfallshantering, vatten och avlopp och räddningstjänst.

Vad är en folksjukdom?

Det finns skillnader i förekomst av folksjukdomar mellan olika socioekonomiska grupper. En folksjukdom är en sjukdom med hög förekomst i befolkningen och som bedöms ha en stor inverkan på befolkningens hälsotillstånd under en viss tidsperiod. I Sverige har folksjukdomarna ändrat karaktär under de senaste århundrandena.

Vad är hälsans bestämningsfaktorer?

Den yttersta halvcirkeln står för omgivningsfaktorer, sedan följer livsvillkor, levnadsvanor/livsstil, sociala nätverk, individen samt de opåverkbara individuella faktorerna ålder, kön och arv.

Hur arbetar Sverige med folkhälsa?

Samlat ansvar för landets smittskydd Några av myndighetens ansvarsområden är vaccinationer, beredskapsplanering inför utbrott av smittsamma sjukdomar samt nationella beredskapslager av smittskyddsläkemedel. Vi samordnar även det nationella arbetet med antibiotikaresistens och vårdhygien.

Relaterade inlägg: