Vad gör fackligt ombud?

Innehållsförteckning

Vad gör fackligt ombud?

Vad gör fackligt ombud?

Som arbetsplatsombud får du förtroendet av medlemmarna på din arbetsplats att vara deras fackliga ombud. Du fungerar som en länk mellan medlemmarna, arbetsgivaren och Kommunal. ... Du hjälper också till att informera om viktiga frågor från Kommunal. Du får allt stöd du behöver från din sektion eller Kommunal Direkt.

Vad innebär det att vara fackligt förtroendevald?

I Kommunal innebär att vara förtroendevald att du fått ett uppdrag av de som är medlemmar i facket där du jobbar. Du har blivit utsedd till arbetsplatsombud eller skyddsombud – eller båda uppdragen. ... Skyddsombudet har en rad rättigheter, till exempel att delta vid planering av frågor som rör arbetsmiljön.

Måste man ha fackligt ombud?

Normalt är det den fackliga organisation som har kollektivavtal på arbetsplatsen som utser skyddsombudet, oftast för tre år i taget. Om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen kan istället arbetstagarna gemensamt utse ett skyddsombud. Vanligtvis är skyddsombud fackligt anslutna, men det finns inga sådana krav.

Hur mycket arbetstid får man lägga på fackligt arbete?

Maximalt 5 timmar/medlem/år eller för myndigheten gällande lokalt kollektivavtal. Högst 5 timmar per år gånger antalet fackligt anslutna medlemmar. Varje arbetstagare har rätt till högst 5 timmars betald ledighet per år för facklig information.

Vad måste en arbetsgivare göra innan viktigare förändringar genomförs på en arbetsplats?

Om arbetsgivaren planerar förändringararbetsplatsen Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

Vad innebär facklig förhandling?

Medbestämmandeförhandling är arbetsgivaren skyldig att genomföra inför alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden. Omorganisation, chefstillsättningar och lönerevision är typiska situationer för medbestämmandeförhandlingar.

Relaterade inlägg: