Vad är Forensiskt arbete?

Innehållsförteckning

Vad är Forensiskt arbete?

Vad är Forensiskt arbete?

Forensisk vetenskap är ett sammanfattande begrepp för de vetenskaper som används inom kriminaltekniska (forensiska) undersökningar. ... Den forensiska processen omfattar samtliga undersökningar, beslut och överväganden från brottsplats till domstol.

Vad gör en kriminaltekniker?

Kriminaltekniker undersöker brottsplatser och säkrar forensiska spår, allt ifrån dna till fingeravtryck, kläder, vapen och narkotika. ... Ibland kommer kriminalteknikerna fram till att det inte är ett brott som begåtts utan att det till exempel istället är en olyckshändelse.

Hur mycket tjänar en Forensiker?

43 900 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Var kan man utbilda sig till Forensiker?

Du kan studera kriminalteknik och forensik på ett flertal högskolor och universitet utomlands. Möjlighet finns att läsa en hel kandidatutbildning till forensiker eller kriminaltekniker eller att studera kurser i forensisk vetenskap och relaterade ämnen under en termin med utlandsstudier.

Vad gör en forensisk psykolog?

Vad gör vi? Vi utreder och bedömer ungdomar och vuxna som begått eller misstänks för att ha begått brott. Vi gör också utredningar inför vidare behandling. Vid utredningarna används oftast särskilda psykologiska bedömningsinstrument.

Vad gör NFC polisen?

På Nationellt forensiskt centrum, NFC, på Polismyndigheten arbetar specialister inom olika ämnesområden med att genomföra forensiska undersökningar av bevismaterial från brottmål och att utveckla nya metoder och verktyg för brottsbekämpning.

Vilka betyg krävs för att bli kriminaltekniker?

Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha grundläggande högskolebehörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Historia 1b eller1a1+1a2.

Hur ser framtiden ut för kriminaltekniker?

Efterfrågan på kompetensen förväntas öka påtagligt under de kommande åren. Du måste ha goda kunskaper om olika sortens skjutvapen men också ha god läsförståelse och skrivförmåga. Att kommunicera i tal och skrift är en viktig del av jobbet, eftersom kriminaltekniker måste läsa, förstå och analysera rapporter.

Hur mycket tjänar man som kriminaltekniker?

36 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Relaterade inlägg: