Vad är Fjäderns uppgift?

Innehållsförteckning

Vad är Fjäderns uppgift?

Vad är Fjäderns uppgift?

Fjäderns uppgift är ganska enkel. Den ska låta karossen röra sig i förhållande till underlaget och utan fjädern hade det varit väldigt stötigt att åka bil. ... Mjukare fjädrar används när man söker efter komfort, styvare fjädrar används när man ska åka fort utan att åka av vägen.

Vad gör en stötdämpare?

En stötdämpare har till uppgift är att hålla bilens hjul i kontakt med vägen. Den ska också häva de krafter som vill få bilen att släppa väggreppet. Stötdämparen tar dessutom bort små vibrationer och har en avgörande inverkan på komforten och köregenskaperna hos bilen.

Vad är viktigt att tänka på när man hanterar fjädrar?

Eftersom energin passerar genom fjädrarna, är det då dämparnas uppgift att verkligen dämpa effekten samt att förhindrar fjädrarna från att oscillera alltför mycket. ... Med andra ord handlar fjädringen med energi och håller däcken på vägen så mycket som möjligt för att ge dig en bättre åktur.

Vad är fjädringsväg?

Fjädringsväg. Fjädringsvägen anger avståndet från upphängningens bottenläge (när fordonet är upplyft med en domkraft och hjulet hänger fritt), till upphängningens toppläge (där hjulet inte kan röras längre uppåt).

Vad händer om stötdämparen går sönder?

Om stötdämparna inte fungerar som de ska beter sig bilen inte optimalt under inbromsning och bromssträckan blir längre. Det kan i vissa fall handla om flera meter. Tänkt dig själv vad som kan hända om det då springer ut ett barn framför bilen.

Hur ofta ska man byta stötdämpare?

Det kan vara svårt att avgöra hur ofta stötdämparna bör bytas. Det beror bland annat på hur mycket du kör på dåliga vägar. ... Därför är det viktigt att du är uppmärksam på om det är dags att byta stötdämparna. En generell regel säger att stötdämparna vanligtvis ska bytas efter 8 000 eller 10 000 mil.

Relaterade inlägg: