Vad gör offentlig försvarare?

Innehållsförteckning

Vad gör offentlig försvarare?

Vad gör offentlig försvarare?

En offentlig försvarare företräder en misstänkt person från första förhöret hos polisen till misstanken har lagts ned av åklagare alternativt till domstol har meddelat dom (ytterst Högsta domstolen). ... Försvararen är en garant för att den misstänkte behandlas korrekt och i enlighet med lag.

Vad säger en försvarsadvokat?

Den offentlige försvararen finns vid din sida tills det kommer en dom som inte kan eller ska överklagas, det vill säga tills Du antingen frikänns eller döms för brottet och domen vinner laga kraft. När Du fått en försvarare kommer Du att få ett meddelande om det från tingsrätten.

Vem har rätt till offentlig försvarare?

Promemorians förslag: Den som misstänks för brott ska informeras om att staten betalar kostnaden för en offentlig försvarare, men att den som döms för ett brott kan bli skyldig att betala tillbaka hela eller delar av kostnaden.

Vad säger en advokat?

Advokaten ska bevaka klientens intressen inom ramen för lagstiftning och god advokatsed. Som advokat arbetar man med rådgivning och förhandlingar i domstol. Under rättegången förhör advokaten vittnen och parter och lägger fram sin syn på ärendet.

Vad ska jag säga till min advokat?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Advokaters skyldigheter regleras till stor del av s.k. "god advokatsed". Enligt 6.2.1 i god advokatsed får en advokat inte till domstol lämna en uppgift som advokaten vet är osann och inte heller bestrida en uppgift som advokaten vet är sann.

Relaterade inlägg: