Måste man ha god man?

Innehållsförteckning

Måste man ha god man?

Måste man ha god man?

En vuxen person som har svårt att sköta sin ekonomi eller som behöver stöd i vardagen kan få hjälp av en god man eller förvaltare. Det är frivilligt och det kostar att ha god man – ingen kan få en god man mot sin vilja. Om personens hjälpbehov kan tillgodoses på något annat sätt så ska godmanskap inte anordnas.

Hur många huvudmän kan en god man ha?

Som frivillig har den gode mannen en unik möjlighet att agera oberoende i kontakten med myndigheter. Uppdraget är dock tidskrävande. Det finns ingen lagstadgad övre gräns för hur många uppdrag en god man kan ha, det beslutar överförmyndaren i kommunen om.

Hur lång tid tar det att få en god man?

Om det är så att personen man var god man åt fortfarande är i behov av hjälp är den gode mannen skyldig att stanna kvar till dess att en ny god man utsetts (11 kap 19 § föräldrabalken). Det finns alltså ingen tidsgräns för hur länge du måste vara kvar som god man.

Varför har man en god man?

En god man eller en förvaltare hanterar ekonomiska och juridiska ärenden åt en medmänniska som inte klarar av att göra det själv. Sedan har anhöriga fått en större behörighet att utan fullmakt sköta frågor som rör den dagliga livsföringen. Godmanskap ska endast anordnas om det inte finns enklare åtgärder.

Relaterade inlägg: