Vad är länsstyrelser huvudsakliga uppgift?

Innehållsförteckning

Vad är länsstyrelser huvudsakliga uppgift?

Vad är länsstyrelser huvudsakliga uppgift?

Länsstyrelsen har många uppgifter. Allt från att vara valmyndighet till att samordna den regionala krisberedskapen. Vi arbetar också med frågor som rör miljö, natur, näringsliv, social utveckling, djurskydd, jämställdhet, integration, transporter, infrastruktur och bostäder.

Vad för länsstyrelsen?

En länsstyrelse är regeringens representanter i ett län, de blir såvida länken mellan staten och länet. Länsstyrelsen ser till att det som beslutas i riksdagen genomförs inom länet. Länsstyrelserna är myndigheter.

Vad kontrollerar länsstyrelsen?

Länsstyrelsen prövar personen med avseende på laglydnad, medborgerlig pålitlighet samt lämplighet i övrigt. Vi kontrollerar eventuella uppgifter i belastningsregistret eller misstankeregistret, och skickar ärendet på remiss till Säkerhetspolisen.

Hur tillsätts en landshövding?

Landshövdingen är regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet. En landshövding utses av regeringen. Landshövdingens närmaste medarbetare och ersättare när denne inte är i tjänst eller har förhinder kallas länsråd eller i de tre länen Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län länsöverdirektör.

Relaterade inlägg: