Vad gör en socionom inom kriminalvården?

Innehållsförteckning

Vad gör en socionom inom kriminalvården?

Vad gör en socionom inom kriminalvården?

I din roll gör du risk- och behovsbedömningar och upprättar planer för klientens tid i kriminalvård. Kriminalvården arbetar utifrån evidensbaserade metoder som baseras på KBT och social inlärningsteori.

Hur blir man frivårdsinspektör?

Som frivårdsinspektör är man i grunden socionom eller har en högskoleexamen med beteendevetenskaplig eller juridisk inriktning. Socionomprogrammet inom högskola och universitet omfattar 3,5 år. Utbildningen finns på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar.

Vad gör man på frivården?

Frivården övervakar klienter som är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, ungdomsövervakning, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja. Merparten av de som döms till kriminalvård finns i frivården. ... Frivården planerar straffet, så kallad verkställighetsplanering.

Vad har Kriminalvården för uppgifter?

Kriminalvården är en statlig myndighet med ansvar för häkten, fängelser och frivård. Vår uppgift är att tillsammans med polis, åklagare och domstolar minska brottsligheten och öka människors trygghet. Kriminalvården lyder under regeringen och hör till Justitiedepartementets ansvarsområde.

Varför vill man jobba på Kriminalvården?

Om du är en person som är stabil, empatisk och vill göra skillnad för andra, då vill vi gärna jobba med dig. På Kriminalvården arbetar vi mot samma mål – att bryta den onda cirkeln. Ta chansen att jobba på Kriminalvården!

Vad är en Frivårdsinspektör?

Som frivårdsinspektör har du en kontrollerande och stödjande roll. Du har som uppgift att se till att den aktuella domen verkställs och att hjälpa och stötta klienten för att minska risken för återfall i brott. I din roll gör du risk- och behovsbedömningar och upprättar planer för klientens tid i kriminalvård.

Hur blir man kriminalvårdsinspektör?

För att arbeta som kriminalvårdsinspektör krävs att du har relevant högskoleutbildning inom juridik, beteendevetenskap eller annan erfarenhet som arbetsgivaren anser vara likvärdig. Har du erfarenhet av kriminalvårdsarbete eller arbete med arbetsledande befattning är det meriterande.

Vad behöver man för att bli kriminalvårdare?

För att jobba som kriminalvårdare behöver du ha fullständig gymnasiekompetens i form av slutbetyg, avgångsbetyg eller gymnasieexamen....Giltiga slutbetyg/avgångsbetyg som motsvarar en gymnasieexamen är följande:

  • Gymnasieexamen från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning. ...
  • Behörighetsintyg från Folkhögskola.

Varför har man kontakt med frivården?

Frivården ser till att du får ditt straff utanför fängelset. som har en villkorlig dom. och med att söka stöd i samhället. Frivården gör också personutredningar.

Varför gör man en personutredning?

Om du är misstänkt för brott beställer domstolen ofta en personutredning från Kriminalvården inför kommande rättegång. Personutredningen görs på uppdrag av domstolen för att bedöma vilken typ av påföljd som skulle vara lämplig om du döms.

Relaterade inlägg: