Vad är en sekundär källa?

Innehållsförteckning

Vad är en sekundär källa?

Vad är en sekundär källa?

Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla. När du återger fakta ur en sekundärkälla, får därför läsaren ta del av tredjehandsuppgifter.

Hur vet man om det är en primär eller sekundär källa?

En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring. En sekundärkälla återger information från en primärkälla, till exempel en bok som bygger på tidigare forskning.

Vad är syftet med källkritik?

Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor väger tyngre än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte med sitt budskap.

Vad menas med källmaterial?

Att göra citat ur källmaterialet är ett sätt för historikern att belägga vad som står i källan, dvs. det som ska ligga till grund för historikerns tolkning eller slutsats.

Vad är det för källa?

Med en källa för information menas ett material (text, bild eller liknande) eller en berättad framställning. Inom den traditionella källkritiken delas källor in i tre typer: Skriftliga. Text i alla dess former, till exempel en tryckt Internetguide.

Relaterade inlägg: