Kan man Derivera Absolutbelopp?

Innehållsförteckning

Kan man Derivera Absolutbelopp?

Kan man Derivera Absolutbelopp?

Det stämmer, men derivatan av en funktion f(x) är ju förändringshastigheten (lutningen) i en specifik punkt. Om f(x) = 0, har f'(x) en förändringshastighet? En funktion kan givetvis vara noll utan att derivatan är 0, till exempel f(x)=x.

Vad kan man använda derivata till?

Derivata är en funktion som anger förändringshastigheten hos en annan känd funktion. En funktions derivata beskriver hur mycket och i vilken riktning funktionens värde förändras då man rör sig från en given punkt. Om exempelvis en bils sträcka beskrivs av en funktion så är derivatan förändringshastigheten av sträckan.

Varför använda Derivatans definition?

Definitionen säger att derivatan för en funktion f(x) där x=a bestäms algebraiskt genom att man låter avståndet mellan punkterna som en sekant skär igenom krympa så att sekanten övergår i en tangent. Definitionen gör det alltså möjligt att bl. a. bestämma derivatans värde i en punkt utan att tangenter behöver ritas ut.

När använder man Absolutbeloppet?

Absolutbelopp används inom programmering och är en viktig förkunskap i arbetet med komplexa tal och vektorer. Det som är nytt i denna kurs är att vi ska försöka avgöra om funktionen är deriverbar eller ej. Och här gäller det att vara observant för funktionsuttryck som innehåller ett absolutbelopp.

När är derivatan 0?

Derivatan f′(0) Det finns ingen tangent utritad för det x-värdet, men punkten (0,0) är ett lokalt minimum där kurvans lutning är lika med 0. I det här fallet kan man också se x-axeln som tangenten.

Relaterade inlägg: