Vad används golvbrunn till?

Innehållsförteckning

Vad används golvbrunn till?

Vad används golvbrunn till?

Många kallar även golvbrunnarna inne i huset för avloppsbrunn eftersom dom tar hand om avloppsvattnet men dessa heter helt enkelt bara golvbrunn. En golvbrunn innehåller ett vattenlås för att förhindra dålig lukt, sjukdomar och ohyra från avloppssystemet passerar.

Varför golvbrunn?

Avledning och bortföring av vatten. En golvbrunn är en anordning för avledning och bortföring av strömmande vatten i en byggnad, exempelvis i duschar, badrum, tvättstugor, pannrum, eller i industrier där vattenspolning förekommer. Golvbrunnar användes redan i forntida civilisationer.

Hur fungerar ett vattenlås i en golvbrunn?

Det är en enkel men genialisk uppfinning som skapar ett lock på avloppet, genom att stänga in en liten mängd vatten, som byts ut varje gång något spolas ned i avloppet. Det är mycket enkelt att bygga ett vattenlås. Allt som behövs är några rörböjar som kopplas ihop som ett U, följt av ett annat U som vänds upp och ned.

Hur ska en golvbrunn se ut?

Golvbrunnens placering i höjdled är viktig, den ska sitta i samma nivå som tätskiktet. Sitter den för långt ner så kommer tätskiktet inte att nå ner och kunna anslutas med klämringen, och då är det också stor fara för läckage.

När krävs golvbrunn?

Golvbrunn krävs i utrymmen: med badkar eller duschplats. med duschkabin som saknar bräddavlopp. med tvättmaskin.

Hur ska ett vattenlås se ut?

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset.

Hur fungerar vattenlås handfat?

Vattenlås, en sektion av ett vattenrör som är böjt så att en mängd vatten stannar kvar i böjen, tack vare gravitationen, och skiljer luftmassorna på låsets båda sidor. Vattnet i vattenlåset blir på detta sätt en barriär som förhindrar att dålig lukt, sjukdomar och ohyra från avloppssystemet passerar.

Har golvbrunn?

Golvbrunn i våtrum ska vara monterad så att minsta avstånd mellan väggens tätskikt och yttre fl äns är 200 mm, se fi g 3.8a. Golvbrunn ska placeras så att den går att rengöra och så att ett demonterbart vattenlås kan lyftas ur.

Vad är klämring golvbrunn?

För att komma i rätt nivå vid en för lågt ingjuten golvbrunn, används en förhöjningsring av samma fabrikat som golvbrunnen. Om inte tätskiktet (brunnsmanschetten) ligger i nivå med golvbrunnen är det stor risk att det inte blir riktigt tätt vid klämringen med risk för vatten skador.

Relaterade inlägg: