Vad har gas med el att göra?

Innehållsförteckning

Vad har gas med el att göra?

Vad har gas med el att göra?

Gas står idag för nästan en cirka en fjärdedel av världens elproduktion och används allt mer. Nya fyndigheter och nya metoder för att utvinna gas har gjort flera länder självförsörjande. Gas kan också transporteras i ledningar och pipelines vilket minskar kostnaden och ökar tillgängligheten.

Hur tar man upp naturgas?

Naturgas i vätskeform kallas LNG (liquefied natural gas). Nedkyld vätskeformig gas (LNG) kan lagras i isolerade tankar.

Vad kan man använda metan till?

Ett användningsområde som växer kraftigt är som uppvärmningsbränsle inom industrin. Metanmolekylen kan även användas som råvara i olika tillverkningsprocesser, bland annat i plaster och olika kemiska produkter. Under produktionen bildas förutom biogas en näringsrik rötrest som kan användas som biogödsel på våra åkrar.

Vad finns det för nackdelar med naturgas?

Naturgas. Naturgas ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid (utifrån FN:s klimatpanels rapport 2013).

Vilken gas har störst energi?

Naturgasen är den största energigasen i Sverige. Naturgasen används inom industrin för energiändamål och som råvara, vid produktion av el och fjärrvärme, i hushåll för uppvärmning och matlagning, samt som fartygs- och fordonsbränsle.

Relaterade inlägg: