Hur tar man hand om Mangold?

Innehållsförteckning

Hur tar man hand om Mangold?

Hur tar man hand om Mangold?

Förvälla mangold

  1. Skörda blad, men se till så att det inte blir mer än du klarar av att ta hand om på en gång.
  2. Repa bladen från den kraftiga mittnerven, skölj om du tycker att det behövs.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lätt och lägg i bladen.
  4. Koka i cirka fyra minuter och häll bladen i ett durkslag.

Hur nyttigt är Mangold?

Denna bladgrönsak har gott om ämnena lutein och zeaxanthin, två så kallade karotenoider som i tester visat sig kunna skydda ögat mot skadliga åldersförändringar. Mangold innehåller också magnesium vilket hjälper kroppens energi– och proteinomsättning men har också visat sig kunna hjälpa mot ångest och depression.

Kan man äta färsk Mangold?

Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig hellre med spenat och kan också i mångt och mycket tillredas som sådan. Det vill säga färsk i sallader – använd då helst de späda skotten – eller kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid.

Kan man äta Mangoldrot?

Mangold har dock inte en lika svullen rot som rödbetan, och därför är det bara bladen man äter. I köket används den på samma sätt som spenat och den kallas därför ibland för romersk spenat, spenatbeta eller stamspenat.

Hur länge ska man förvälla Mangold?

När stjälkarna känns lättkokta kan det vara dags att provsmaka. För den som inte vill använda en stor gryta finns ett alternativ. Förväll mangolden kanske fem minuter, häll av vattnet, slå på nytt kokande vatten, förväll färdigt. I Italien får man ofta mangold som contorno lagad på enklaste sätt.

Hur odlar man Mangold?

Den får gärna innehålla lera, så länge den samtidigt är väldränerad. Se till att jorden håller ett pH-värde om 7,0 för att din mangold ska trivas som bäst, men kvävegödsla även löpande under hela växtperioden för att få allra bästa resultat. Mangold som odlas utomhus trivs i soligt läge.

Är mangold tvåårig?

Mangolden är en tvåårig örtväxt. Blir cirka 50-60 cm hög. Bladen är stora, med grönvita eller röda bladskaft. Får små grön- till brunnyanserade blommor under sitt andra levnadsår.

Är salladskål nyttigt?

Salladskål, eller kinakål, har en mild kålsmak, och är perfekt att använda i sallader, i en wok eller som bas i en kimchi! Kål är fullproppade med vitaminer och mineraler, salladskål är alltså som andra kålsorter nyttigt!

Måste man Förvälla Mangold?

Mangold samlar nitrat och därför lönar det sig att förvälla den precis som spenat. ... Då behöver de inte förvällas, eftersom nitrat ännu inte har hunnit samlas i bladen.

Kan man äta Mangold som gått i blom?

Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris. Skulle mangolden gå i blom går det även att äta blomskotten.

Relaterade inlägg: