Vad göra med vissna pioner?

Innehållsförteckning

Vad göra med vissna pioner?

Vad göra med vissna pioner?

Återigen, pioner är lättskötta, och det är inte mycket du behöver göra för att hjälpa dem att klara vintern. Det enda du behöver göra är att klippa ner pionernas blad, men detta behöver du göra först när de har vissnat helt. Det är bra att ha kvar de vissnade blommornas löv och blad länge, som ett skydd mot kylan.

När ska man klippa ner rosor?

Rosor beskärs under senvåren när frostrisken är över och björkbladen liknar små musöron. Ha inte för bråttom! Det kan komma rejäla köldknäppar långt fram på vårkanten som ger skador på färska snitt. Använd vassa blad som skär och inte trasar sönder vävnaden.

Vad ska man gödsla pioner med?

Du kan tillföra lite benmjöl, ett tunt lager med välförmultnad kogödsel eller träaska under våren eller vid blomningen för att ge extra näring inför nästa år. Tänk bara på att strö detta i ytan runt plantan, och inte för nära.

Vad göra med Överblommade pioner?

Odla svarar: Pioner har ofta vackra fröställningar så man kan låta dessa sitta kvar. Men på senhösten, när bladen har blivit frostbitna, ska man klippa bort allt så att eventuell pionmögel inte kan övervintra i bladen. Täck eventuellt med lite granruskor.

Hur tar man hand om pioner?

Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter. Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna.

Relaterade inlägg: