Var slänger man en gammal mobiltelefonen?

Innehållsförteckning

Var slänger man en gammal mobiltelefonen?

Var slänger man en gammal mobiltelefonen?

Enligt lag ska producenterna ansvara för att mobilerna återvinns på ett korrekt sätt. I Sverige ska avfallshanteringen skötas genom El-kretsen som är ett ideellt bolag där alla tillverkare är medlemmar. Här plockas mobilerna sönder på ett säkert sätt och de metaller som kan användas på nytt återvinns.

Hur bör man återvinna en mobil?

Gamla mobiltelefoner kan lämnas till kommunens återvinningscentral eller andra kommunala insamlingsplatser för elektronikavfall. Det går också att lämna sin gamla telefon till en butik i samband med att man köper en ny.

Vad är det för material i en mobil?

Olika delar av mobilen innehåller olika metaller: Elektroniken innehåller bland annat koppar, guld, silver och titan. Skärmarna innehåller indium och tenn och lamporna som lyser upp skärmen innehåller flera olika sällsynta jordartsmetaller.

Vad behövs för att en mobil ska fungera?

De första mobiltelefonerna skiljer sig stort från de mobiltelefoner som finns idag. De var tunga, otympliga, kostsamma och krävde en stor antenn för att kunna ansluta sig till en telefonmast. Dagens mobiltelefoner är tillräckligt kraftfulla för att kunna anslutas till en skärm och därmed användas som en dator.

Relaterade inlägg: