Vilka arbetsmiljöfrågor ansvarar byggherren för?

Innehållsförteckning

Vilka arbetsmiljöfrågor ansvarar byggherren för?

Vilka arbetsmiljöfrågor ansvarar byggherren för?

  • Vanliga arbetsmiljörisker vid byggnads- och anläggningsarbete. Fysiska arbetsmiljörisker. Organisatoriska och sociala arbetsmiljörisker. ...
  • Vanliga riskfyllda arbetsmoment vid byggnads- och anläggningsarbete. Arbete med brandrisk. Rivning. ...
  • Arbeten med särskild risk som kräver arbetsmiljöplan.
BE

Vem ansvarar för att ta fram en arbetsmiljöplan?

Det är byggarbetsmiljösamordnaren för planering och projektering (Bas-P) som i första hand ska se till att arbetsmiljöplanen tas fram. Byggherren har också ansvar för upprättandet av planen.

Vilken omfattning krävs för att skicka in en förhandsanmälan Vem ska ansvar för den?

Förhandsanmälan krävs om byggnadsarbetet ska pågå mer än 30 arbetsdagar och om mer än 20 personer arbetar där samtidigt vid något tillfälle. Förhandsanmälan behövs också om den totala arbetsinsatsen beräknas överstiga 500 persondagar.

Vem kan göra en anmälan till Arbetsmiljöverket?

Som arbetstagare kan du anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. En sådan anmälan behandlas med sekretess det vill säga vi talar inte om för arbetsgivaren att vi har fått en sådan anmälan och ännu mindre vad som står i den. Anmälan kan du göra via vår myndighetsbrevlåda.

Vilka arbetsuppgifter ansvar har du som Byggarbetsmiljösamordnare för utförande av arbetet bas-U?

Utse byggarbetsmiljösamordnare Du som byggherre ska utse lämplig byggarbetsmiljösamordna re, för planering och projektering och för utförandet. Bas-P och Bas-U kan antingen vara en fysisk eller juridisk person. Både byggherre, Bas-P och Bas-U ansvarar för att arbetsmiljö uppgifterna blir utförda.

Vem skapar en amp?

Byggherren. Byggherren, d.v.s. den som låter utföra byggnads- eller anläggningsarbete är ansvarig för att en Arbetsmiljöplan (AMP) upprättas. Arbetsmiljöplanen skall upprättas innan byggarbetsplatsen etableras.

Relaterade inlägg: