Vad gör man när man svetsar?

Innehållsförteckning

Vad gör man när man svetsar?

Vad gör man när man svetsar?

Svetsning innebär att man hettar upp metallstycken och sammanfogar dem genom en sammansmältning. På så sätt uppstår ett svetsförband. Metoden skiljer sig från lödning där arbetsstyckena sammanfogas av ett icke artlikt material (lod), där endast tillsatsmaterialet (lodet) smälts vid lödning.

Hur är det att svetsa med MIG?

Vid MIG/MAG-svetsning upprätthålls en ljusbåge mellan tråd/rörelektroden och arbetsstycket. Tråd-/rörelektroden matas fram genom svetspistolen. Ljusbågen smälter samman grundmaterialet och trådelektroden och formar på så sätt svetsfogen.

Vilka material kan svetsas?

Metall: Normalt plåt, järn, stål men går förmodligen på aluminium också med rätt tillsatsmaterial. Bäst för: grovjobb, du kan svetsa all slags metall oavsett skick i princip! Tekniken avgör hur djupt du når i metallen och hur tunt godset kan vara. Man lägger inga finsvetsar på tunnplåt med gas direkt.

Vad händer när man svetsar?

Med svetsning avses fogning eller sammansmältning av arbetsstycken genom uppvärmning och/eller tryck, så att de bildar en enhet. Värmekällan vid svetsning är vanligen en elektrisk ljusbåge där strömmen kommer från en svetsströmkälla. Svetsning med ljusbåge kallas bågsvetsning.

Hur varmt är det när man svetsar?

Den alstrar sin värme av en blandning av gaserna acetylen och oxygen vilket ger en flamtemperatur på 3200°C. Svetslågan, som har lägre temperatur och är mindre koncentrerad än ljusbågen vid elektrisk svetsning, riktas mot fogkanterna som smälts varefter man kan tillföra tillsatsmaterial efter behov.

Vilken typ av svets ska man ha?

MIG/MAG: Vanligaste svetsen som oftast kallas MIG. För det mesta används 0.6-0.8 mm tjock svetstråd + tillsats gas. Lättanvänd och billig. Dock inte rekomenderad för highend customjobb i tunnplåt.

Hur gör man när man svetsar?

Gå en kurs eller diplomutbildning i svetsning! Lär dig att svetsa med olika metoder, till exempel MMA. På en kurs i svetsning går vi igenom olika svetsmetoder till exempel MMA, MAG och TIG. Du kommer att få prova de olika svetsmetoderna och vi går igenom hur de fungerar och till vad de passar bäst att använda.

Vad kan man svetsa med MIG?

Även om du aldrig ens har haft en svets i din hand så kan du utan större problem foga samma två metallföremål med hjälp av en svetstråd och skapa till exempel en utegrill eller ett bålfat. Det är nämligen inte svårt att svetsa. Du behöver en mig/mag-svets och rätt utrustning.

Vad finns det för Svetsmetoder?

Det finns i dag en mängd olika svetsmetoder att använda sig av så väl som olika sorters svetsar att svetsa med. De två vanligaste metoderna är TIG, MIG och MAG. För att svetsa krävs det att man har en svets, samt att man använder sig av rätt sorts skyddsutrustning.

Hur fungerar en Tigsvets?

TIG-svetsning står för ”Tungsten Inert Gas” och är en metod med en väldigt koncentrerad ljusbåge. TIG-svetsning innebär att man har en beständig elektrod i volfram eller en volframlegering. Värmen vid svetsningen uppstår vid ”kortslutning” mellan det jordade föremålet man svetsar och den positivt laddade elektroden.

Relaterade inlägg: