Vad göra med Överblommad lavendel?

Innehållsförteckning

Vad göra med Överblommad lavendel?

Vad göra med Överblommad lavendel?

Finns det tillräckligt med utrymme för att låta lavendelbusken växa sig större, så kan det vara värt att hoppa över den årliga beskärningen. Då får lavendeln en rikligare och mer långvarig blomning. Det är dock ändå rekommenderat att klippa bort överblommat under säsongen.

Vilken gödning till lavendel?

Använd medelhavsjord vid plantering i kruka och rabatt. Vattna regelbundet några gånger i vecka, det är särskilt viktigt vid nyplantering och plantering i kruka. Får den dessutom lite gödsel då och då, blommar den hela sommaren.

När ska man klippa ner lavendel?

Först skär du ner buskarna i maj till ungefär 1/3 höjd. Använd en häcksax med långa blad och skär så att busken får en svagt välvd form. Andra beskärningen görs under tidiga hösten, då putsar du bort alla vissna blomställningar och 5-10 cm av stjälkarna så att lavendeln får en snygg struktur inför vintern.

När ska man klippa ned lavendel?

Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även klippa ner lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan. En jämn trimning två gånger om året ger tätare buskar, men inget måste.

Vilken lavendel är ätbara?

Den sort du ska hålla utkik efter om du vill ha en lavendel som doftar mycket och därmed lämpar sig för bakning och matlagning heter Lavandula angustifolia. Ibland går den under namnet ”engelsk lavendel”.

Relaterade inlägg: