Är rötslam farligt?

Innehållsförteckning

Är rötslam farligt?

Är rötslam farligt?

Analyser av avloppsslam visar på innehåll av kända miljögifter som perfluorerade ämnen, flamskyddsmedel, PCB, läkemedelsrester samt tungmetaller som till exempel kadmium och silver; kemikalier vars egenskaper kan leda till effekter på ekosystemen, hormonstörningar och cancer.

Vad är Mullbildande ämnen?

Om allt organiskt material i slam räknas som mullbildande ämnen blir slammets andel cirka 0,7 % av omsättningen. Däcksbitar, underredsmassa, polyakrylamid, asfalt, polyesterfibrer från tvättmaskiner, plastbitar etc. utgör en betydande del av det organiska materialet i slam och beaktas inte.

Är slam avfall?

Att samla in slam, latrin, fettavskiljarslam och frityrfett är en del av kommunens avfallsansvar. ... Filtermaterial från fosforfällorna och slam från minireningsverk klassas som hushållsavfall och det är kommunens avfallsverksamhet som ansvarar för tömning och avsättning/behandling.

Vilka två produkter får vi ut från reningsverket?

Bakterier i den biologiska reningsbassängen renar vattnet från partiklar och ämnen i bajs, kiss och miljömärkta tvättmedel. I avloppsvattnet finns även kväve som är skadligt för hav och sjöar om för mycket släpps ut. Bakterierna kan omvandla kvävet i vattnet till luftkväve som är en gas vi andas.

Relaterade inlägg: