Hur leder man bort regnvatten?

Innehållsförteckning

Hur leder man bort regnvatten?

Hur leder man bort regnvatten?

Tunnor. Ett annat bra alternativ till en dyr omläggning av dräneringen är att sätta in tunnor under stuprören. Dessa kommer då fånga upp regnvattnet som sedan kan användas till att vattna alla växter i trädgården. Du kan även förse tunnorna med avledare som gör att vattnet transporteras bort från stupröret.

Får man samla regnvatten?

Använd vattnet till dina odlingar Att samla regnvatten är inte särskilt svårt. Det kräver bara att du har ett kärl att samla upp vattnet i. Med en rejäl hink, eller ännu hellre en tunna, under varje utkastare samlar du upp maximalt med regnvatten. Det enda du behöver göra är att tömma behållarna på vatten vid behov.

Hur ta vara på regnvatten?

Det du behöver för att samla upp regnvatten är en vattentunna eller balja i anslutning till husets stuprör. Täck gärna tunnan med lock eller nät för att stoppa att löv, smuts och smådjur följer med vattnet. Löv kan också minimeras genom hängrännenät och filter på stuprören.

Vad göra med stuprör?

Oftast kan du kapa stupröret med en tigersåg eller bågfil. Längre ned på sidan kan du ladda ner en pdf med steg-för-steg-instruktioner. För att leda ut vattnet på marken från stupröret så fäster du en utkastare på mynningen. De finns i flera olika modeller med lite olika funktion.

Kan man dricka vatten från sjö?

Olika reningssteg i vattenverk bidrar till att minska och ta bort cyanobakterier och deras toxiner. Om man dricker sjövatten som inte har renats och som innehåller giftiga cyanobakterier kan man få i sig stora mängder toxiner. Därför bör man aldrig dricka sjövatten direkt från sjön.

Varför vattna med regnvatten?

Att vattna med regnvatten är smartare då det sparar på dricksvatten samt för att det inte innehåller någon kalk. Dricksvatten på många delar i landet innehåller mycket kalk som många blommor och växter inte gillar.

Hur snabbt fylls en Regntunna?

När slangen är full kommer vattnet svämma över ner i tunnan. När det sedan slutar att regna kommer det stå kvar vatten i slangen, vilket gör att när det regnar nästa gång går det fortare för vattnet att svämma över i regntunnan. – Hur snabbt regntunnan fylls beror på hur mycket det regnar samt hur stor yta taket har.

Relaterade inlägg: