Hur gör man sig av med julgran?

Innehållsförteckning

Hur gör man sig av med julgran?

Hur gör man sig av med julgran?

Vill man elda upp julgranen i huset går det också bra men då släpps 90 gånger mer stoft ut i atmosfären jämfört med om den bränns upp i en anläggning. En förnuftig lösning är just att lämna granen på återvinningscentralen. Där blir den till flis som i sin tur blir el och värme i kraftvärmeverk.

Var ska man slänga julgranen?

Att bara lämna granen på gatan kan ge böter på 800 kronor. - Klipp ned granen och lägg i en sopsäck så den tar mindre plats och inte barrar. Släng allt i kärlet för grovsopor i Miljörummet. - Lämna granen på återvinningscentral eller på särskilda uppsamlingsplatser.

Vad har julgranen för betydelse?

Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.

Hur tar man bäst hand om sin julgran?

Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor....Grundtips för julgranen:

  1. Välj en färsk gran.
  2. Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (se ovan)
  3. Mycket vatten - utan socker eller magnecyl.
  4. Skär skåror i granens fot.
  5. Se till att den har en färsk yta i sågskäret.

När ska man slänga ut granen?

Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner.

Kan man elda upp julgran?

En julgran som bränns i öppna spisen släpper nämligen ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränts i en anläggning för avfallsförbränning, enligt organisationen, som menar att forskning visar att små partiklar frigörs som kan öka risken för hjärtinfarkt, bidra till lungsjukdomar och öka risken för astma.

När ska man ta ut granen?

Ställa ut granen senast 24 januari, kl 06.00. Granen måste stå ute vid din tomtgräns under hela hämtningsperioden. Den ska vara snöfri och lätt att se från sopbilens förarhytt.

När ska man ta fram granen?

Som traditionen bjuder så ska granen tas in och kläs dagen före julafton.

Vad är en adventsgran?

I adventsgranen tändes sju ljus, ett för varje veckodag, under fyra söndagar. Sju barn fick gå fram och tända varsitt ljus och läsa ett bibelspråk. På 19-talet konkurrerades adventsgranen ut av adventsljusstaken och adventskransen, en rund ljusstake klädd med lingonris, lummer eller annat grönt.

Relaterade inlägg: