Vad ska man göra med gammal olja?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra med gammal olja?

Vad ska man göra med gammal olja?

Det vanligaste systemet är att hälla matoljan i en plastflaska eller annan behållare med tät förslutning för att lämnas till en återvinningscentral i kommunen. Ett annat system är att man att hälla över matoljan i någon slags behållare/flaska som sedan placeras i den brännbara fraktionen.

Kan man hälla ut olja i vasken?

Brukar du spola ner det i vasken? ... Att spola ner matfett och olja i vasken kan ställa till med stora problem för dina avlopp. Därför finns Miljötratten, en enkel sak som du kan skruva på valfri plastflaska och hälla innehållet i. När flaskan är full lämnar du in den till återvinning.

Vad gör man med olja från soltorkade tomater?

Vid köp av livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorkade tomater, kan du sila matfettet direkt i flaskan. Spara flaskan och fyll på när det blir fett över. Lämna sedan in den fulla flaskan på en återvinningscentral eller till vår mobila insamling.

Vad gör man med gammal frityrolja?

Frityrolja. När du vill slänga en större mängd matolja kan du samla upp oljan i en mjölkförpackning eller petflaska. Stäng igen med kork och släng förpackningen i den vanliga soppåsen. Det går även bra att lämna förpackad olja i farligt avfall behållaren på Återvinningscentralen i Västerskog.

Vad gör man med matfett?

Små mängder olja och frityrfett som uppstår hemma kan paketeras och läggas i sopkärlet. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.

Var kan man hälla ut olja?

När du vill slänga en större mängd matolja kan du samla upp oljan i en mjölkförpackning eller petflaska. Stäng igen med kork och släng förpackningen i den vanliga soppåsen. Det går även bra att lämna förpackad olja i farligt avfall behållaren på Återvinningscentralen i Västerskog.

Kan man hälla olja i komposten?

All slags matolja är jättebra näring och bryts ner fint i komposten. Spillde ut kall olja i gräset också - oj, vad grönt det blev där efter en vecka! Som säkert de flesta redan vet och lite OT: Orsaken till varför man inte ska hälla ut olja i det vanliga avloppet är för att det klumpar ihop sig och sedan sätter igen.

Relaterade inlägg: