Varför har man ödem?

Innehållsförteckning

Varför har man ödem?

Varför har man ödem?

Venösa ödem förekommer vid åderbråck. Då tar venerna inte upp den vätska som de ska. Belastningen på lymfsystemet blir till så småningom alltför stor och benen svullnar till slut. Ett venöst ödem kan även uppstå i en arm om det venösa återflödet från armen blivit stört av till exempel en bröstcanceroperation.

Hur förebygger man ödem?

Finns det någon typ av hemvård för svullna ben och fötter?

  1. När du vilar, sätt en kudde under benen. På så sätt är fötterna i en högre position än resten av kroppen.
  2. Undvik att sitta eller stå stilla under längre perioder.
  3. Rör på dig. ...
  4. Om du är överviktig, försök att gå ner lite i vikt.

Varför får man lymfödem?

Ett lymfödem orsakas av bristande transportkapacitet i lymfsystemet som en följd av missbildning, sjukdom, trauma eller tidigare behandling (t ex kirurgi eller strålbehandling) och leder till ansamling av lymfa i interstitiet med volymökning och sekundära förändringar i vävnaden.

Kan man bli av med ödem?

En onaturlig svullnad på kroppen brukar kallas för ödem. Det finns tre olika sorter, och alla är kroniska vilket innebär att de kan behandlas, men inte botas.

Hur upptäcker man ödem?

Första varningen brukar visa sig genom att huden blir mer spänd och tjockare. Efter detta uppstår en onaturlig svullnad, domningar i den svullna kroppsdelen, värk och minskad rörlighet som typiska symtom. En svullnad som inte undersöks, kan bli så stor att smärta även kan uppkomma i närliggande kroppsdelar.

Relaterade inlägg: