Vad används minaret till?

Innehållsförteckning

Vad används minaret till?

Vad används minaret till?

En plats för bön och gudstjänst Huset byggdes för att Muhammed skulle kunna be tillsammans med sina anhängare, och redan då kallade man till bön från husets tak på samma sätt som idag. Nu är dock moskéerna större och därför kallar man idag från ett högt torn, en så kallad minaret.

Vad är en minaret och vad fyller den för funktion?

Minaret (europeisk form av arabiskans minâra, "ljusplats", fyrtorn), är ett torn i anslutning till en moskébyggnad. Upptill är minareten omgiven av ett öppet galleri eller en balkong använt av böneutroparen för att kalla muslimerna till den rituella bönen, salat. Böneutropet i sig kallas adhan.

Vad ropas ut i böneutrop?

Så lyder böneutropet översatt till svenska: ”Gud är störst, Jag vittnar att det inte finns någon annan gudom än Gud, Jag vittnar att Muhammed är Guds sändebud, Kom till bön, Kom till frälsning, Kom till framgång (sägs enbart av shiiter), Bönen är bättre än att sova (sägs enbart av sunniter vid morgonbönen), Gud är ...

Vilken är världens största moske?

al-Masjid al-Haram (arabiska: al-Masjid al-Ḥarām; المسجد الحرام; IPA: [ʔælmæsʤɪd ælħaram]; Den heliga moskén), är världens största moské. Den är belägen i Mecka i Saudiarabien. Moskén omger Kaba, helgedomen dit muslimer vänder sig vid de dagliga bönerna, och som är muslimernas heligaste plats.

Vad sägs i böneutrop?

Adhan, arabiska: أَذَان, är det muslimska böneutropet, det vill säga kallelsen till att bedja, som genomförs dagligen från moskén vid de fem tidebönerna. Inom islam kallas bönerna för salah och böneutropet görs av en utvald man som benämns muezzin.

Vad innehåller böneutrop?

Utropet görs för att samla muslimerna till bön. Den följs av ett andra upprop inne i moskén, ikamet, för att de bedjande skall ställa upp sig före bönen. Adhans främsta uppgift är att sammanfatta islam och trosbekännelsen, shahadah.

När har man böneutrop?

Klockan 12 varje fredag börjar böneutropet i Fittja moské i Botkyrka, söder om Stockholm. Böneutropet varar i 3-5 minuter och hörs i en radie av ungefär en halv kilometer runt moskén, men högtalarna i minareten är inte riktade mot bostadsområdet.

Relaterade inlägg: