Vad gör man på ett garveri?

Innehållsförteckning

Vad gör man på ett garveri?

Vad gör man på ett garveri?

En garvare behandlar olika typer av skinn så att de kan användas till exempelvis kläder och möbler. Konsten att garva läder med garvsyror från bland annat ekbark är tusentals år gammal och garvare är ett av våra äldsta yrken. En garvare arbetar antingen med hantverksmässig garvning eller med industrigarvning.

Hur garvar man fiskskinn?

För att kunna använda fiskskinn till olika produkter krävs det att man först garvar skinnet, det kan göras med olja eller bark. Olja ger ett vitare skinn och barken ett brunare. Efter garvning och torkning återfettas skinnet och sedan ska det mjukgöras.

Vad är ett garveri?

Det svenska ordet garva kommer ursprungligen från det tyska ordet ”gerben” som betyder 'göra färdigt'. Vad som i allmänhet menas med ett garvat läder är att en hud bearbetas så att den i fuktigt tillstånd motstår röta och i torrt tillstånd är stark och smidig. Man skiljer mellan hudar och skinn.

Kan beredas till läder?

Garvning av djurhudar och skinn är en procedur varigenom hud omvandlas till läder och är en form av konservering som syftar till att göra lädret mjukt och hållbart. Även fiskskinn kan garvas. ... Beredningen utförs av garvare vid ett garveri.

Relaterade inlägg: