Måste man amortera på nyproduktion?

Innehållsförteckning

Måste man amortera på nyproduktion?

Måste man amortera på nyproduktion?

Enligt de regler som finns för amorteringskravet är det möjligt att få ett amorteringsfritt lån på upp till fem år vid köp av nyproduktion, och vid särskilda omständigheter som sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Det är dock din bank som bestämmer om du får ett amorteringsfritt lån beviljat eller inte.

Vad är amortering på ett lån?

  • Amortering är en avbetalning på ett lån och avser den summa du betalar av på lånet vid varje betalningstillfälle. Amorteringen kan ske på olika sätt beroende på villkoren i låneavtalet. Rak amortering är en vanlig återbetalningsplan där du amorterar en fast summa varje månad, denna amorteringsplan används oftast vid bostadslån.

Vilken belåningsgrad ska amorteras?

  • Då baseras din amortering endast på vilken belåningsgrad du har. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet. Belåning över 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet.

Vad innebär amorteringskraven?

  • Amorteringskraven innebär att: 1. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet per år. 2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet per år. 3.

Vad innebär rak amortering för nyupplagda lån?

  • SBAB tillämpar rak amortering med 40 års återbetalningstid för nyupplagda lån – det innebär att du om du följer denna plan betalar av ditt lån med samma summa varje månad. Detta innebär att skulden är helt avbetald efter 40 år.

Relaterade inlägg: