Hur använder polisen DNA?

Innehållsförteckning

Hur använder polisen DNA?

Hur använder polisen DNA?

Till de biologiska spår som eftersöks på brottsplats eller som tillvaratas som bevismaterial hör exempelvis blod, sperma, vaginalsekret, saliv, hår och ben. Från dessa spår kan dna utvinnas och analyseras så att spåret kan jämföras mot person.

Får polisen använda DNA?

NFC administrerar de svenska registren och elimineringsdatabasen med dna-profiler från personer som varit i kontakt med bevismaterial. Sedan den 1 januari 2006 får alla som är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelse provtas och registreras i dna-registren.

Hur förstör man DNA?

Det kan vara matrester, kläder, blod eller kroppsvätskor. Genom att topsa celler eller lyfta upp dem med tejp från underlaget kan spåren säkras för att få fram ett dna på gärningspersonen. Ett problem är att proteiner i blod ofta förstör DNA-analysen.

Vad kan förstöra DNA?

Det kan vara matrester, kläder, blod eller kroppsvätskor. ... Ett problem är att proteiner i blod ofta förstör DNA-analysen. När det gäller sperma eller andra kroppsvätskor i jord är problemet att ämnen i jord spolierar analysmöjligheterna.

Relaterade inlägg: