Kan man äta spenat som gått i blom?

Innehållsförteckning

Kan man äta spenat som gått i blom?

Kan man äta spenat som gått i blom?

Pröva gärna att äta bladen som finns på spenatplantorna, de går att äta men kan vara något sega. Sedan kan du antingen dra upp spenatplantorna och slänga, det blir inte så mycket mera på dem efter att de gått i blom, eller låta spenaten stå kvar och sedan ta fröna när de har mognat.

Varför går spenaten i blom?

Spenat blommar när dagarna bli ljusa och varma. Då rappar den på och sätter blomstängel så att den för allt i världen inte missar att föröka sig. Nu satsar jag på nästa omgång bladgrönt. ... Under hösten blir dagsljuset mindre och mindre och det passar spenaten bra, då är det ingen risk att den börjar att blomma.

När ska man plocka spenaten?

Spenat går att skörda bara några veckor efter sådden – det är denna skörd som saluförs som babyblad. Om du låter spenaten växa sig större blir den lite grövre i bladen och dessa passar bättre att förvälla eller steka innan du äter dem.

Kan man klippa ner spenat?

Skörda spenat Vi brukar mestadels plocka blad för blad och därefter låta plantorna växa vidare. Det växter ut nya blad vart eftersom. ... Men om man tycker om det, är det ett bra sätt att lagra de goda bladen på. De färska bladen äter vi mest i sallad, på mackorna eller i någon gryta.

Kan man torka spenat?

Svar: Det går utmärkt att torka spenat. I Fobos gamla handbok finns en artikel om torkning där man kan läsa följande om spenat: ”Klipp gärna sönder större blad, bred ut dem på ollor och torka dem vid max 35 grader C. Tunna stjälkar och grova nerver torkas för sig.

Hur ta hand om spenat?

Förväll spenat När den får ett uppkok försvinner en del av de ämnena ut i spillvattnet, därför kokar jag också i nytt vatten varje gång. Jag fryser spenat i plastpåsar, burkar eller gamla mjölk-kartonger. Om jag fryser i påsar plattas dessa till ordentligt innan påsarna åker i frysen.

När spenaten går i blom?

Även de tidigt sådda plantorna går i blom i maj-juni om man inte skördat flitigt. Kombinationen av långa dagar, värme och torka premierar verkligen blomning. Det bästa sättet att undvika att spenaten blommar är alltså att skörda, skörda och skörda. ... Har man tur överlever den sent sådda spenaten även till nästa vår.

Kan man äta Mangold som blommar?

Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris. Skulle mangolden gå i blom går det även att äta blomskotten. Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som del av en lunch!

När ska man så Mangold?

Mangold kan du skörda från och med juli ända fram till september månad.

Hur skördar man nyzeeländsk spenat?

Nyzeelänsk spenat tål torka och hetta bra när den väl rotat sig och bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.

  1. SÅDD: Så färska frön inomhus eller i drivbänk, ca. ...
  2. AVSTÅND: Plantorna behöver 40-50 cm i raden och 70-80 cm mellan raderna.
  3. SKÖRD: Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sena hösten.

Relaterade inlägg: