Hur bli av med njursten?

Innehållsförteckning

Hur bli av med njursten?

Hur bli av med njursten?

Om njurstenen inte passerar av sig själv, kan du få behandling som tar bort njurstenen. Det vanligaste är stötvågsbehandling, då stenen krossas med hjälp av små upprepade stötvågor så att den kan kissas ut. Läkaren kan också ta bort stenen genom en titthålsoperation.

Vad kan utlösa Njurstensanfall?

Orsaker till njursten Diabetes, högt blodtryck, infektion i urinvägarna, övervikt och en obalanserad kost som innehåller mycket salt och socker kan öka risken för njursten. Kristallerna – som kan bilda stenar – följer ofta med urinen ut. Men stora stenar kan fastna i urinledaren och hindra urinen från att tömmas.

Vilka symtom ger njursten?

Smärta

  • Vanligaste symtomet vid uretärstensanfall är intervallartad smärta i flanken med utstrålning mot ryggen eller ljumsken. ...
  • Vid lågt sittande uretärstenar kan symtomen ibland domineras av perineala obehag samt blåsträngningar.
  • Smärta vid njursten är sällan av digniteten att patienten söker akut.

Är det farligt att inte kunna kissa?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om det blir helt stopp och du inte kan kissa alls. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur ofta drabbas man av njursten?

  • Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. ... Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Vad är vanliga symptom vid njurstensanfall?

  • Vanliga symptom vid njurstensanfall: 1 Smärtan upplevs som stark och känns av mest i sidan eller mot ryggen. 2 Smärtan kan upplevas stråla ner mot ljumskarna. 3 Under ett njurstensanfall är det vanligt att känna sig illamående eller uppblåst i magen. 4 Låg feber, runt 38 grader kan förekomma.

När kan njursten bildas?

  • Njursten kan bildas när urinen blir för koncentrerad, till exempel vid en mag-tarminfektion då man förlorar stora mängder vätska. Här är vätskeersättning viktigt för att balansera nivån av vätska, salter och mineraler.

Varför gör det ont i njurarna?

  • Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. ... Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Relaterade inlägg: