När används extensiv tolkning?

Innehållsförteckning

När används extensiv tolkning?

När används extensiv tolkning?

En extensiv tolkning innebär att man konstaterar att regeln är tillämplig på ett visst ”kärnområde”, men att man tillämpar regeln även på frågor som inte direkt faller inom detta område.

Vad menas med Reduktionsslut?

Reduktionsslut är en slutsats att bestämmelsen inte ska tillämpas, även om den enligt ordalydelsen är tillämplig. Det kan av olika skäl (t. ex. syftet med förbudet) vara motiverat att undanta situationen från förbudets tillämpningsområde.

Varför använder vi rättskällor?

Rättskällor kan enkelt uttryckt sägas vara de olika källor som leder dig fram till vad som är gällande rätt. Till de viktigaste hör lagar och andra författningar, förarbeten och rättspraxis.

Kan Lagtolkningen vara?

Det finns fyra huvudsakliga metoder för att tolka lagtext: Subsumtion (Egentlig tolkning eller bokstavstolkning) -- att tolka lagtexten utifrån ordalydelsen. Svårigheten här är att veta hur man ska bestämma ett ords betydelse. Systematisk tolkning -- att tolka lagens mening utifrån dess systematik.

Vad menas med analog tolkning?

Att komma fram till hur en oreglerad fråga ska avgöras, genom att utgå från lagreglering på liknande områden. Analogisk lagtillämpning står i strid med legalitetsprincipen och kan främst användas på civilrättens område. ...

Vilka författningar har förarbeten?

Förarbeten

  • regeringens kommittédirektiv och kommittéregistret.
  • regeringens utredningsbetänkanden som publiceras i Departementsserien (Ds) och i Statens offentliga utredningar (SOU)
  • regeringens förordningsmotiv.
  • regeringens propositioner och skrivelser till riksdagen.
  • regeringens lagrådsremisser till Lagrådet.

Relaterade inlägg: