Vad är ett referat?

Innehållsförteckning

Vad är ett referat?

Vad är ett referat?

Ett referat är en kortfattad sammanfattning av en hel text, till exempel en artikel eller ett föredrag. Referat kan skrivas för att man vill sammanfatta något, till exempel när man själv studerar, men det kan också utgöra ett inslag i andra texter.

När används referatmarkörer?

För att sammanfattningen med egna ord ska bli ett referat behöver du också använda referatmarkörer såsom menar, skriver, understryker, belyser eller anser för att synliggöra att texten du återger har skrivits av någon annan än dig.

Vad är skillnaden mellan att skriva ett referat och en recension?

Skillnaden mellan en recension och ett referat En recension ska återge innehållet i något som lästs eller setts, men den ska också ge en värdering av texten. Ett referat skall bara återge textens innehåll. Referatet ska alltså vara objektivt till skillnad från recensionen som är subjektiv.

Hur skriver man en referatmarkör?

Använd gärna en referatmarkör som förstärker författarens inställning: ”undrar”, "tycker", ”frågar sig”, "hävdar med bestämdhet", "föreslår" osv. Var försiktig med värderande referatmarkörer, som t. ex. "påstår" för det är värdeladdat och ger intrycket att skribenten ifråga inte vet utan bara "tycker".

Varför är det viktigt att ha med källhänvisningar och referatmarkörer i utredande texter?

När man skriver texter är det bra att använda sig av referatmarkörer för att göra det tydligt för läsaren att det du skriver i texten inte kommer från dig själv. Med andra ord är det en markering i texten som visar att det inte är du själv som säger det.

Hur ser en referatmarkörer ut?

Referatmarkören består vanligtvis av ett sägeverb, d.v.s. ett verb av typen säger, skriver, påstår, hävdar, menar, tycker, yttrar, bedyrar, insinuerar, etc.

Hur ska man skriva ett referat?

  • Syftet med att skriva ett referat är att sammanfatta huvudpoängen i en längre text. Det ska skrivas med egna ord för att kortfattat uttrycka de viktigaste punkterna och relevant information som tas upp i texten.

Vad betyder att referera?

  • Att referera betyder att återge, återberätta något man sett, hört eller läst. När man refererar någonting återger man alltså det viktigaste i en händelse, ett förlopp eller en text.

Vad är referatmarkeringar?

  • Referatmarkering. Med referatmarkeringar talar du om vem som påstår eller tycker något. Med hjälp av dem signalerar du för läsaren att det inte är du som tycker eller anser något, utan någon annan. Ett bra riktmärke är att ha en referatmarkering i varje stycke av referatet. Exempel på referatmarkeringar:

Vad är Huvudbudskapet i ett referat?

  • Innehållet i ett referat ska vara kortfattat och okomplicerat. Den gyllene regeln säger att längden på ett referat ska vara mindre än hälften av texten som refereras. Därför är det viktigt att du har arbetat med materialet så du vet vad som är huvudbudskapet. I ditt referat ska det finnas tre delar:

Relaterade inlägg: