Hur gör man när man skålar?

Innehållsförteckning

Hur gör man när man skålar?

Hur gör man när man skålar?

Bordsherren ska enligt etikettreglerna först skåla med sin bordsdam (som sitter till höger), sedan med damen på vänster sida. Skåla gärna över bordet och med de som sitter närmast. Alla deltar i gruppskålar, även om man är uppe i ett härligt samtal.

Varför säger man skål när man skålar?

Skålandet bottnar i vikingarnas mjödhorn och den svenska “supeseden”. Ordet är ett unikt sådant som är känt runt om i världen och det kommer från det fornsvenska ordet “skal”. Det är ett hölje eller kärl, men då med innebörden på ett kärl att dricka ur. ... Den kan då också kallas skål.

Vad kommer skål ifrån?

Ordet skål kommer från fornsvenska ordet skal, vilket betydde dryckesbägare, det gemensamma mjödhornet. Värden och värdinnan häller upp vin i sina egna glas först, enligt traditionen för att gästerna skulle kunna försäkra sig om att drycken de bjöds på ej var förgiftad.

Varför skålar vi?

– En skål är en lyckönskan. Att höja glaset betyder att man önskar att högre makter ska föra lycka i glaset. Det är ett sätt att uppmärksamma den man skålar med. Det har egentligen inget med alkohol att göra, säger han.

Varför säger vi skål i Sverige?

Skål var en hälsning till gudarna Seden med att skåla härstammar från antikens Grekland där deltagarna i dryckesgillen utförde en ceremoniell hälsning till gudarna. I Norden var skålceremonierna ett fast inslag på de hedniska firandena av gudarna. Alla kulturer har utvecklat sitt eget skålande.

Hur sa Vikingarna skål?

Förvisso sägs det att man skålade med höger hand som viking och med blicken fäst på varandra. Därmed förhindrades att vapen drogs. Men det är inte bakgrunden till ordet skål. Ordet skål är som sådant fast rotat i svenska traditioner och har årtusenden i sin historik.

Relaterade inlägg: