Vad konkurrerar ut kirskål?

Innehållsförteckning

Vad konkurrerar ut kirskål?

Vad konkurrerar ut kirskål?

Många trädgårdsägare rekommenderar att plantera in andra starkt växande perenner i de invaderade rabatterna, för att konkurrera ut kirskålen. Exempel på växter som kan användas är jättedaggkåpa, latin: Alchemilla vulgaris, stjärnflocka, latin: astrantia major och vintergröna, latin: vinca minor.

Vilka växter kväver kirskål?

Bra sådana är myskmadra, flocknäva eller sockblomma. Ett annat knep, som kräver lite mer tid, är att så gräs där kirskålen växer och klippa det ofta och lågt. Ständig klippning och konkurrens med gräs tål inte kirskålen. När den försvunnit ur gräsmattan kan du vända grästuvorna upp och ned och börja odla där igen!

Kan man bränna bort kirskål?

Ättika går inte tillräckligt långt ner för att ta ihjäl kirskål. Man måste gräva bort dem. Klippa och riva bort blad funkar inte. De tillväxer inte så mycket mer nu i år, de är inte minsta frosttåliga (delarna ovan jord alltså) - men de kommer upp igen vår.

Hur snabbt växer kirskål?

Kirskålen är flerårig och sprider sig mycket snabbt med hjälp av underjordiska utlöpare. Bladen är vackert gröna och marktäckande, och har på de nedersta småbladen i allmänhet en karakteristisk ”tumme”.

Hur rensa kirskål?

Nya kirskålsplantor är lätta att ta bort om jorden är lucker. Andra beprövade sätt att bli av med kirskålen är att klippa ner den helt och hållet och täcka med blött tidningspapper och svart plast som du håller på plats med några stenar.

Hur blir man av med kirskål?

Kirskålens imponerande rotnät når 30 till 40 cm djupt och sprider sig flera meter ut åt sidorna.

  1. Gräv upp kirskålens rötter. Ett av de mest effektiva medlen mot kirskål är att gräva upp rötterna. ...
  2. Om kirskålen har spridit sig. ...
  3. Täck kirskålen med svart plast. ...
  4. Klipp av de små skotten varje vecka.

När plantera marktäckande växter?

Det går att anlägga med marktäckare under hela växtsäsongen, men på våren har man bäst försprång på ogräsen och plantorna har som mest växtkraft. Innan man planterar dem bör man börja med att avlägsna alla ogräs som redan växer på platsen.

Hur får jag bort gräs?

Handverktyg för att ta bort ogräs

  1. Ogräsplockare.
  2. Maskrosjärn.
  3. Kantskärare.
  4. Renskniv.
  5. Plattrensjärn.
  6. Gångskyffel.
  7. Fogborste.

Kan man ta fel på kirskål?

Kirskål kan förväxlas med Mästerrot. Denna är dock inte giftig men har blad med bredare bladflikar. Kirskål har dessutom fem bladpar medan mästerroten bara har tre.

Hur hög blir kirskål?

Jessica Lyon från Odlingstv tipsar om hur du kan slippa ogräset. Kirskål, Aegopodium podagraria, detta avskydda ogräs. Det sprider sig snabbt och tar lätt över hela rabatter. Kirskålen kan bli upp till 80 centimeter hög och sprider sig med både frön och rötter.

Relaterade inlägg: