När blev Norrköping en stad?

Innehållsförteckning

När blev Norrköping en stad?

När blev Norrköping en stad?

Norrköping fick stadsrättigheter 1384. Eventuellt hade sådana rättigheter givits även tidigare, men då hade människor bott kring Motala ströms fall under lång tid. Staden fick sin första storhetstid under 1600-talet när den nederländske (från Liège) affärsmannen Louis De Geer slog sig ner i staden.

Varför heter det Norrköping?

Under 1300-talet, i samband med att Norrköping fick sina stadsrättigheter myntades också stadens namn. Vad namnet Norrköping kommer ifrån finns det ett antal olika teorier kring. Den troligaste förklaringen är att det fanns en handelsplats i staden dit folk kom för att sälja, köpa och byta olika varor.

När brann Norrköping?

Den brann staden och nästan allting söder om Strömmen och utvecklingen stagnerade. Förvisso klarade sig de största industrierna från branden. Textilindustrin växte nu i betydelse.

Vilken myndighet finns i Norrköping?

Norrköping

  • Luftfartsverket. ...
  • Sjöfartsverket. ...
  • Kriminalvården. ...
  • Migrationsverket. ...
  • Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. ...
  • Transportstyrelsen. ...
  • Norrköpings tingsrätt.

Vad står nkpg för?

Många tror att det handlar om utseende, arkitektur eller att Peking/Norrköping är exempelvis vänorter; men så är inte fallet. Namnet kommer istället från att Peking betyder den Norra Staden på kinesiska och och att kopplingen till namnet Norr (köping) gjordes av några pojkar på läroverket.

Är Norrköping en storstad?

Vi brukar säga att Norrköping gör något med människor. Det är inte för intet som Norr- köping kallas för en liten storstad. Ett väldefinierat shoppingcentrum med den livliga Drottninggatan som livsnerv, där karaktäristiska kvarter erbjuder små citynära smultronstäl- len, lummiga grönområden och ett brokigt krogliv.

Relaterade inlägg: