Kan man gödsla med färsk hästgödsel?

Innehållsförteckning

Kan man gödsla med färsk hästgödsel?

Kan man gödsla med färsk hästgödsel?

FRÅGA: Kan jag använda färsk gödsel för att t ex gräva ner vid nyplantering av rosor? SVAR: Ja, de färska bajskluttarna – och inte djupare ner än de översta 10 cm!

Kan man gödsla med färsk kogödsel?

Det finns olika sätt att hantera djurgödsel i odlingarna. Man kan lägga ut färsk gödsel på hösten och låta den ligga på landet som ett täcke över vintern. Man kan också lägga ut på våren – men gärna då gödsel som har genomgått en viss förmultning, dvs att den har brunnit i en stack en tid.

Vad kan man gödsla med hästgödsel?

Lägg alltså gödslet i en kompost, varvad med jord, tunt ris, barkflis, träflis, gräsklipp, halm, torv, sand eller dylikt material som luftar det. Efter 1-2 år är en sådan kompostjord alldeles utmärk att användas till alla sorters rabatter och köksväxter.

När har hästgödsel brunnit klart?

Hur lång tid det tar beror på temperatur, gödselns innehåll (mängden halm, strö osv). Men många hänvdar ändå att hästgödsel bör ligga MINST ett år (på Gunnebo slott använder de 5-7 år gammal hästgödsel) innan den används .

Vad betyder det att gödsel har brunnit?

När gödseln svalnat kan man säga att det är brunnen gödsel. Om högen får ligga ett år så fortsätter nedbrytningen och gödseln blir pulverformig. Då säger man att den är välbrunnen. ... Denna process tar dock till en början näring från jorden så att det går inte att använda som snabbverkande gödsel.

Hur mycket ska man gödsla?

Mängden gödsel man ska tillföra beror på hur näringsrik jorden är och vad man ska odla. Det växtslag som vuxit på platsen året före har också betydelse. Ett riktvärde för stallgödsel är 4–8 liter komposterad gödsel per m2. För övriga gödselmedel, följ anvisningarna på förpackningen.

Relaterade inlägg: