Varför Vobblar husvagnen?

Innehållsförteckning

Varför Vobblar husvagnen?

Varför Vobblar husvagnen?

Hallå, det är vagnen som vobblar och inte dragbilen, Därför ligger problemet på vagnen. Problemet är med all sannolikhet, kultryck, däcken och/eller lastens placering. Flytta lasten så nära axlen och aå lågt som möjligt i vagnen. Höjdskillnad på kulan påverkar en del också.

Varför gungar husvagnen?

Fellastning kan vara en orsak till detta, och ibland är orsaken uppenbar: En släpkärra fullastad med brädor som sticker ut någon meter bakom baklämmen har ju inga större förutsättningar att vara angenäm att dra. Vid all lastning är grundregeln därför, att allt tungt ska placeras lågt och så nära hjulaxeln som möjligt.

Är det svårt att köra med husvagn?

Ska man prova att köra med husvagn för första gången, kan man säkert känna sig lite nervös. ... Bilens köregenskaper förändras kraftigt när man har en husvagn påkopplad. Men lugn! Det finns bra sätt att förbereda sig och är man bara lugn och sansad går det bra!

Vilket Kultryck husvagn?

Det optimala kultrycket – normalt mellan 50 och 80 kg – framgår av instruktionsboken, kulhandsken och bilens registreringsbevis. Så mäter du kultrycket: Antingen med en kultrycksvåg eller genom att ställa en badrumsvåg under släpvagnens stödhjul när den är frånkopplad från bilen.

Måste i husvagnen?

Teknisk vagnutrustning

 • Reservhjul och domkraft om bilens inte går att använda. ...
 • Husvagnsspeglar till bilen.
 • Kultrycksvåg (bra för nybörjare för att kolla att vagnen är rätt lastad)
 • Extra säkerhetsvajer.
 • Elkabel 3×2,5 m2, minst 20m med Eu kontakt + adapter till vanligt stickpropp (en del campingar har kvar det).

Hur sköter man en husvagn?

Checklista för underhåll:

 1. Tvätta och vaxa chassi och fönsterrutor.
 2. Smörj gummilister – gärna med kombinerad cleaner/vax.
 3. Smörj husvagnens stödben och dragstång.
 4. Städa ur husvagnen invändigt.
 5. Rengör vattentank och slangar.
 6. Rengör den fasta toaletten med saneringsvätska.
 7. Kontrollera så att värmesystemet fungerar.

Hur fort får man köra med en husvagn?

Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn under vissa omständigheter. Läs mer på sidan om hastighet för släp.

Hur backa med husvagn?

Den gyllene regeln när det gäller husvagnsbackning har du säkert hört förr: gör tvärtom mot när du backar med bil. Lägg helt enkelt en hand nedtill på ratten och styr uppåt åt det håll du vill att husvagnen ska svänga. När vagnen börjat backa i den riktningen, sväng om ratten. Då följer bilen husvagnen i svängen.

Relaterade inlägg: