Var sitter ledbandet?

Innehållsförteckning

Var sitter ledbandet?

Var sitter ledbandet?

Ledbanden sitter på varsin sida om knät, det finns ett inre (mediala) och ett yttre (laterla) Medial skada: Uppstår antingen vid vridning av knät med skenbenet utåtroterat eller vid våld mot knäts utsida.

Hur vet man om ledbandet i knät är av?

Inre ledbandskada: Smärta på knäts insida. Vid större skada kan en instabilitet och vackling kännas tydligt. Slits det inre ledbandet endast delvis av, ger detta mer smärta än om hela ledbandet brister. Vid större skada kan instabilitet och vackling kännas tydligt.

Hur vet man att korsbandet är av?

När du just skadat korsbandet känns det oftast som att något går sönder i knät. Det gör mycket ont. Knät brukar också svullna kraftigt inom några timmar och du får svårt att stödja på benet. Efter några dagar eller veckor har du inte lika ont och svullnaden har gått ned.

Hur ser en stukad tå ut?

Det gör ont. Det är svullet. Det blir blåmärken eller lite rött. Det är svårt att stödja på foten, och vanligt att halta.

Hur ser knäleden ut?

Knäleden består av lårbenet (femur) och skenbenet (tibia) som vätter mot varandra. Mellan dessa skelettdelar finns ledbrosk och menisker som verkar bland annat som ”stöt-absorberare”. Knäskålen ligger och glider på lårbenets nedre del och fäster in i skenbenet via en kraftig sena.

Relaterade inlägg: