Vad händer om jag inte fått min lön?

Innehållsförteckning

Vad händer om jag inte fått min lön?

Vad händer om jag inte fått min lön?

Kontakta arbetsgivaren och fråga varför du inte fått betalt. Plocka fram underlag som styrker din anställning, som anställningskontrakt och lönespecifikation. Hittar du inte dessa kan du använda deklarationsuppgifter. Ta kontakt med Unionens rådgivning och begär hjälp.

Kan man få mindre i lön?

För att lönesänkning ska vara möjligt krävs att arbetsgivaren har stöd av kollektivavtal eller, om avtal saknas, en överenskommelse med varje anställd. ... En arbetsgivare kan alltså inte ensidigt sänka en anställds lön utan att den anställde går med på det.

Kan man överklaga sin lön?

Du kan inte överklaga lönen. Om du däremot inte får den lön du ska ha enligt anställningsavtalet kan du klaga. De möjligheter du har annars är att säga upp dig eller försöka förhandla. ... Gör inte arbetsgivaren detta är arbetsgivaren skyldig att ge dig den lön som enligt facket stämmer med kollektivavtalet.

Har inte fått lön från arbetsgivare?

Om din arbetsgivare inte har pengar att betala din lön gäller det att agera snabbt. ... Oavsett ska man som anställd snabbt kontakta sin arbetsgivare för att få veta orsaken till att lönen inte kommit. Om det inte handlar om administrativt strul bör man kontakta Unionen för att få hjälp att driva in lönen.

Vad betyder allt på lönespecifikationen?

Lönespecifikation – sammanfattning I en lönespecifikation ska uppgifter om ersättningar, avdrag, skatt samt förmåner och löner förekomma. Alla arbetare har rätt att se de skatteavdrag som gjorts per månad. ... Det är viktigt att lönespecifikationer hanteras så att obehöriga inte kan komma åt dem.

Får man lägre lön om man inte är med i facket?

Den som inte är medlem i facket är rättslös. Facket bär avtalet och kan välja att stämma arbetsgivaren för att han inte betalar ut rätt löner till de oorganiserade. ... Ju fler som inte är med i den fackliga organisationen som bär kollektivavtalet, desto svagare blir facket när det gäller att hävda löner och villkor.

Relaterade inlägg: