Vad händer vid en panikångestattack?

Innehållsförteckning

Vad händer vid en panikångestattack?

Vad händer vid en panikångestattack?

En panikångestattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och du känner det tydligt kroppen. Du kan till exempel få hjärtklappning eller känna dig yr, illamående, darrig eller svag i musklerna. Vissa känner en klump i magen eller ett tryck över bröstet.

Hur vanligt är det med ångest?

Ungefär 30% av befolkningen upplever någon gång under livet en panikattack. Alla människor kan få en panikattack, och även om det är väldigt obehagligt under tiden så påverkar den egentligen inte livet på något negativt sätt efteråt.

Varför har jag dödsångest?

Somliga känner dödsångest för andras räkning. Det kan till exempel handla om en anhörig eller nära vän som lider av en allvarlig sjukdom, eller som är mycket gammal. Det här kan vara ett tecken på en förmåga till stark medkänsla, men det kan också vara ett sätt att avleda uppmärksamheten från ens egna problem.

Hur länge håller en panikångestattack i sig?

Känslorna kan vara så starka att man tror att man ska svimma, tappa förståndet eller till och med dö. Panikattacker är däremot i regel helt ofarliga, och så länge man inte hindrar dem eller flyr ifrån dem, så går de alltid över efter cirka 5–20 minuter.

Relaterade inlägg: