Vad är ett farligt lågt blodtryck?

Innehållsförteckning

Vad är ett farligt lågt blodtryck?

Vad är ett farligt lågt blodtryck?

Lågt blodtryck brukar kallas för hypotoni eller hypotension. Det brukar definieras som ett blodtryck under 90/60. Vuxna som har ett blodtryck under 90/60 och upplever symtom kan få diagnosen hypotoni. Om man däremot har ett blodtryck under 90/60 och inte har några besvär anses det inte som för lågt.

Hur länge varar ett blodtrycksfall?

Om någon förlorar medvetandet längre tid än någon minut av blodtrycksfall, ska personen alltid betraktas som ett akut vårdfall, och pulsen ska omedelbart kontrolleras vid svimning. Ofta förekommande blodtrycksfall av lindrigare art bör utredas av läkare.

Vad kallas för lågt blodtryck?

  • Lågt blodtryck brukar kallas för hypotoni eller hypotension. Det brukar definieras som ett blodtryck under 90/60. Vuxna som har ett blodtryck under 90/60 och upplever symtom kan få diagnosen hypotoni. Om man däremot har ett blodtryck under 90/60 och inte har några besvär anses det inte som för lågt.

Har du symptom på lågt blodtryck när man står upp?

  • Men om du upplever symptom på lågt blodtryck, kan läkare ställa diagnos och därmed försöka hitta anledningen till att du har lågt blodtryck. Symptom som yrsel och svimningskänsla när du står upp eller ligga ner, kan vara en indikation på tillståndet ortostatisk hypotension vilket betyder "lågt blodtryck när man står upp.".

Vad är lågt blodtryck efter måltid?

  • Lågt blodtryck efter måltid är en vanlig orsak till yrsel och svimningskänsla. Det förekommer vanligtvis efter stora måltider med högt kolhydratinnehåll. Man tror att det inträffar när blodet flyter in i blodkärlen runt magen och tarmarna.

Hur mycket blodtryck har du som vuxen om du känner av symtom?

  • Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges med två värden, till exempel 120/80. Först anges det övre trycket och efter snedstrecket det undre trycket. Lågt blodtryck har du som vuxen om blodtrycket är under 90/60 och du känner av symtom.

Relaterade inlägg: