Vad ska man göra när man har ont i tanden?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra när man har ont i tanden?

Vad ska man göra när man har ont i tanden?

Åtgärder vid tandvärk Skölj munnen noga med varmt vatten och spotta ut det. Detta kan också spola ut matpartiklar som kan orsaka tandvärken. Prova med ett receptfritt smärtstillande läkemedel. Prova en topikal smärtstillande produkt med bensokain som du kan applicera direkt på det smärtande området.

Varför gör det ont i käken?

Det kan finnas många orsaker till att du har ont i käken. Det kan till exempel bero på att du gnisslar eller pressar tänder, vilket ger en överbelastning av käkmusklerna. Kommer besvären från käkleden gör det oftast ont när man gapar och tuggar.

Vad händer om käken låser sig?

Käken kan i vissa sällsynta fall hoppa ur led och skapa en panikartad situation for den drabbade. Detta tillstånd kan orsakas av bland annat en kraftig gäspning, slag mot ansiktet och bilolycka. När detta sker så låser käken sig och det går inte att bita ihop. Detta fär att ledhuvudet har hoppat framför ledskålen.

Varför knäpper det i käken?

Alla problem som hindrar detta komplexa system av muskler, ligament, skivor och ben att fungera som de ska kallas TMD. Ofta känns TMD som att käken knakar eller klickar till, eller till och med ”fastnar” en stund. Det är ofta omöjligt att fastställa den exakta orsaken till att leden snedställts.

Kan man få ont i huvudet av tandvärk?

Ibland grundar sig huvudvärk i problem med tänderna, det kan exempelvis vara tandpressning eller gamla fyllningar. Hos oss arbetar specialister inom området. Orsakerna till huvudvärk kan vara många, problem med tänderna och munnen kan vara en av dem. Det är viktigt att uppsöka vård om huvudvärken är återkommande.

Relaterade inlägg: