När börjar betkampanjen 2021?

Innehållsförteckning

När börjar betkampanjen 2021?

När börjar betkampanjen 2021?

Årets betkampanj startade 16 september. Tidigarelagd med en vecka för att vara på den säkra sidan efter erfarenheten från förra årets rekordlånga kampanj. Målgången sattes till mitten av januari 2021, men nu ser årets kampanj ut att förlängas med en vecka, enligt fabrikschefen Olof Dahlgren.

När öppnar Örtofta?

Den 15 september startar årets betkampanj och sockerbruket i Örtofta öppnar.

När slutar betkampanjen?

Betkampanjen smygstartade i slutet av september och beräknas avslutas någon vecka in i februari.

När byggdes Örtofta sockerbruk?

Örtofta sockerbruk. Sockerbruket i Örtofta började byggas 1889.

När börjar betkampanjen?

Betkampanjen pågår under en hektisk period i september och oktober och då ser man många tunga, långsamma fordon ute på landsvägarna när odlarna ska leverera betor till sockerbruket.

När stänger Örtofta sockerbruk?

Det tyskbaserade Nordzucker har nu fattat formellt beslut om att samla den svenska sockerproduktionen till fabriken i Örtofta och därmed stänga raffinaderiet i Arlöv. Runt en miljard kronor satsas totalt i det strategiska projektet, som beräknas vara genomfört hösten 2021.

Vem äger Örtofta sockerbruk?

Bruket drivs av Nordic Sugar (med varumärket Dansukker) som ingår i tyska Nordzucker-koncernen. Vid sockerbruket omvandlas sockerbetor till socker. Man överför även fjärrvärme till Lund och Eslöv via värmeledningar så att energi från sockerbruket tas tillvara..

Hur många sockerbruk finns i Sverige?

Vid Daniscos övertagande fanns sju kvar. Sedan dess har sex lagts ner: Hasslarp, Karpalund, Jordberga och Köpingebro i Skåne, Roma sockerbruk på Gotland och Mörbylånga på Öland. Numera finns bara Örtofta sockerbruk kvar i Sverige.

När sår man sockerbetor?

Jordens kvalitet har avgörande betydelse för odlingsresultatet. Jorden förbereds genom bland annat dränering och kalkning eftersom det krävs välkalkade jordar för att odla sockerbetor. Frön sås i mars och betorna är färdiga att skördas från september månad.

Hur ser en sockerbeta ut?

Sockerbeta (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima) är en växt vars rot innehåller en hög andel sackaros, vilket i dagligt tal kallas socker. Sockerbetor odlas kommersiellt för produktion av socker, en enda sockerbeta innehåller cirka 140 gram socker.

Relaterade inlägg: