Vilka komplikationer kan du få om du inte ser till att hålla blodsockret under kontroll?

Innehållsförteckning

Vilka komplikationer kan du få om du inte ser till att hålla blodsockret under kontroll?

Vilka komplikationer kan du få om du inte ser till att hålla blodsockret under kontroll?

Komplikationer går att förebygga Du som har diabetes har högre risk än andra att fotbesvär, ögonbesvär eller hjärt-kärlsjukdomar. Det viktigaste är att hålla blodsockret under kontroll, men risken beror också mycket på om du har högt blodtryck eller höga blodfetter.

Vad gör du om den du vårdar är vaken och visar symptom på lågt blodsocker Det finns flera rätta svar?

Försök att snabbt få i dig druvsocker (som du bör ha lättillgängligt) eller kolhydrater i annan form, till exempel mjölk och smörgås. Det är individuellt när personer upplever symtom på grund av hypoglykemi, men för de flesta är det när blodsockret ligger mellan 2 och 3,5 mmol/l.

Hur mycket sänker metformin blodsockret?

Metformin frisätter inte insulin och ger inte hypoglykemi och anses vara viktneutralt. I kliniska studier sänker metformin HbA1c med 10–15 mmol/mol [10].

Vad är symtom vid hypoglykemi?

SYMTOM och KLINISKA FYND Svettningar, darrningar och hjärtklappning. Blekhet. Hunger. Oro och ängslan.

Varför blir det för lågt blodsocker?

  • Vid för lågt blodsocker blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Effekten blir att du känner dig knäsvag och darrig, ofta upplever du även en frusenhet. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad.

Hur ofta brukar blodsockret bli normalt när barnet är fött?

  • Referensintervallet för fastevärden för P-Glukos anges ofta till 4,0 till 6,0 mmol/L. Det brukar anges som fP-Glukos. Om du inte har fastat kan det vara normalt med värden upp till 8,7 mmol/L. Höga värden, ... Då brukar blodsockret bli normalt igen när barnet är fött.

Vem riskerar att få Blodsockerfall?

  • Personer med diabetes riskerar blodsockerfall eller insulinkänning. De personer som riskerar att få blodsockerfall, även kallat insulinkänning, är de som har diabetes. Det är särskilt vid insulinbehandling som risken uppkommer. Men flera av de blodsockersänkande tabletter som finns, kan också orsaka för lågt blodsocker.

Hur sänker man blodsockret?

  • Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Relaterade inlägg: